Home > SVE ZA DOM > Kuće i arhitektura > Remek djela arhitekture > Pametna kuća kao idealan dom za osobe s invaliditetom
 
 

Remek djela arhitekture

Donosimo vam nesvakidašnje građevine kakve se ne mogu vidjeti na svakom uglu.

Pametna kuća kao idealan dom za osobe s invaliditetom

Kako bi bilo lijepo da se ručak kuha sam, da se kuća čisti sama od sebe ili da se ulazna vrata otvaraju na pritisak tipke. Iako sve navedeno zvuci kao prizor iz nekog filma znanstvene fantastike, ova situacija vrlo je stvarna, zahvaljujući novoj vrsti nekretnina - pametnim kućama i domovima.

Ovakav tip kuća, gdje su svi nužni sustavi povezani i njima se upravlja putem jednostavnog upravljača, danas su postala realnost u većem dijelu razvijenog svijeta.Pametni domovi posebno su zanimljivi osobama s invaliditetom koji ne bi mogli normalno funkcionirati bez stručne pomoći.

Upravo razvojem sustava pametnih domova, život osoba s invaliditetom postaje lakši - za sve fizičke radnje koje iziskuju kretanje - paljenje svjetla, tehničkih i kućanskih uređaja, dizanja ili spuštanja roleta i sl. sada vise nije potreban fizički napor koji je takvim osobama vrlo težak ili nemoguć.

Kuhanje primjerice može biti jednostavno - potrebno je staviti hranu u pećnicu i putem upravljačkog uređaja namjestiti temperaturu i vrijeme kuhanja, a za to vrijeme osoba se može posvetiti drugim stvarima bez opterećenja hoće li joj jelo zagoriti - naime, o svim promjenama sustav će putem upravljačkog uređaja obavijestiti vlasnika.

 

Sustav sam hrani kućne ljubimce

Osim za osobe s invaliditetom, sustav pametnih nekretnina stalno se razvija i producira nove uređaje koji se uklapaju s već postojećim sustavom i nude nove funkcije. Tako se više ne morate brinuti i žuriti kući kada zapnete u prometu - sustav pametne kuće može vašem ljubimcu dati hranu i vodu u točno određeno vrijeme. Upravljanje nekretninom je moguće bilo kada i bilo gdje zahvaljujući bežičnom prijenosu i zahvaljujući preglednom sučelju uređaja vrlo je jednostavan. Evidentna pozitivna karakteristika leži u činjenici da sustav zna prepoznati eventualne greške u bilo kojem podsustavu nakon čega će upozoriti vlasnika na postojeće stanje.

 

03-11-2014
Savjeti: 2 do 3