Home > SVE ZA DOM > Interijer > Tekstil i dekor > Dekorativni jastuci – malo ulažete, a puno dobivate
 
 

Tekstil i dekor

Zavjese, posteljina ili jastuci bitni su elementi u uređenju interijera. Njihovim odabirom možete izraziti svoju osobnost, ali i kreativnost. 

Dekorativni jastuci – malo ulažete, a puno dobivate

Želite li osvježiti svoj dom nečim novim i pružiti mu dašak svježine,dekorativni jastuci su pravi izbor.

Nema žene koja jednom mjesečno ne bi promijenila kompletan stan ili kuću. Izbacila one stare stvari i osvježila svoj dom novim sitnicama koje su u trendu. No, malo tko si može dopustiti takve promjene koje iziskuju vrijeme, ali i mnogo novca. Stoga, Crozilla preporučuje da se okrenemo jednostavnim stvarima u koje malo ulažemo, ali puno dobivamo: dekorativnim jastucima.

Bez obzira koju sobu u kući želite obogatiti, s jastucima nećete pogriješiti jer se lako uklapaju kako u dnevnu, tako i bilo koju drugu sobu. Različite vrste, različite dekoracije, boje, oblici, ali i cijene – sve su to mogućnosti po kojima se jastuci izdvajaju od drugih dekorativnih ukrasa. Jedna od prednosti je, što ih uz malo dobre volje i mašte, možete i sami izraditi kod kuće po vlastitoj želji i izboru.

Ukoliko imate jednostavnu prostoriju, jednolično obojenu i želite li je „oživjeti“ dovoljno je samo da nađete prave jastuke za određeni prostor. Kada birate jastuke za dječju i spavaću sobu, pripazite da uz dobar izgled ili zanimljiv dekor budu i što udobniji. Prednost jastuka je i u njegovoj brzoj i jednostavnoj promjeni – kada vam određena boja postane monotona dovoljno je da zamijenite jastučnicu.

Osmislite i izradite vlastiti jastuk
Crozilla savjetuje onima koji imaju viška slobodnog vremena: sami budite svoj dizajner te osmislite i izradite vlastiti jastuk. 
Zapamtite, dizajn i tkanina koju izaberete igrat će vodeću ulogu. Vrlo je vjerojatno da je to prva stvar koju ćete primijetiti. Dobro razumijevanje tkanina za šivanje jastuka može Vam pomoći da napravite pametne odluke dok smišljate svoj novi jastuk.

Nekoliko savjeta za izradu jastuka: 
1. Budite kreativni! Budite kreativni! Budite kreativni! 
2. Odlučite koje će boje i kojih dimenzija biti vaš jastuk.  Bitno je da se jastuk slaže s vašom okolinom i da se ne razlikuje previše. No, s druge strane, ponekad i jastuci mogu biti idealni detalji koji će odudarati od ostatka nameštaja i prostora.
Skupe tkanine su primjerene kod šivanja jastuka koje ne koristite često i koji imaju čisto dekorativne elemente. Za jastuke koje ćete često upotrebljavati izaberite tkanine u skladu s tim. 
3. Nakon dvostrukog provjeravanja mjerenja, dodajte po 1,5 cm na svaku stranu kako bi se omogućilo ušivanje šavova na sve četiri strane. To znači da će se dodati i oko 2, 5 cm na veličinu jastuka. 
4. Označite mjere, a zatim režite tkaninu na određenu veličinu. 
5. Stavite desnu stranu tkanina zajedno. Postavite tkaninu zajedno na rubovima. 
6. Prošivajte oko rubova s centimetar šava doplatka, ali ne zaboravite ostaviti otvor na sredini jedne strane. Ostavite dovoljno velik otvor za umetanje perja (ili čime već želite napuniti jastuk). 
7. Dobro zašijte šavove oko rubova, pogotovo ako ste šivali manje šavove. Okrenite vašu tkaninu na desnu stranu i ubacite punjenje. Okrenite rubove otvora malo po malo i to zajedno prošivajte, koristite bič-bod. Uvjerite se da boja konca odgovara tkanini tako da se stope i da se šav ne vidi. I dakako svaka ideja ukrašavanja je dobro došla.
8. Sada imate prekrasan jastuk.

Follow Crozilla nekretnine's board Jastuci kao dekoracija. Pillows decorating ideas. on Pinterest.
03-12-2014
Savjeti: 1 do 5