Home > SVE ZA DOM > Interijer > Rasvjeta > Kako odabrati pravu rasvjetu?
 
 

Rasvjeta

Rasvjeta je jedan od bitnijih elemenata u uređenju doma. Rasvjetna tijela mogu podići svaki prostor stoga je bitno voditi računa o njihovu razmještaju.

Kako odabrati pravu rasvjetu?

Odgovarajuća rasvjeta je ključna za stvaranje savršenog ambijenta u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Previše svijetla i soba će izgledati hladno i „klinički“. A ako je previše tamna soba će ostavljati dojam tmurne i sive atmosfere.

Stvaranje pravoga ugođaja pomoću rasvjete u kupaonici je vrlo bitno. Prejaka rasvjeta stvara surov ugođaj i osjećaj nedobrodošlice, dok slaba rasvjeta onemogućuje obavljanje željenih „poslova“. Stoga, donosimo nekoliko savjeta kako izabrati odgovarajuću rasvjetu za Vaš dom.

Dnevni boravak
Stropna rasvjeta – upadljivim dizajnom lustera možete dobiti odličan efekt i unijeti dašak glamura u dnevni boravak. Lusterima dobivate najbolje raspršenu svjetlost po prostoriji. Ipak pripazite i na lošu stranu jer previše svjetla učit će Vašu sobu hladnom. Razmislite o ugradnji prekidača kojim možete kontrolirati jačinu svjetla. Zidna svjetla dobar su način stvaranja osjećaja topline i dobrodošlice. Postavljena iznad mjesta za sjedenje (stolci, kauči, fotelje) mogu stvoriti osjećaj različitih zona u prostoriji te je na taj način učiniti većom. 


Svjetla iznad slika
ne samo da osvjetljuju umjetninu nego stvaraju lik na zidu. Svakako razmislite o postavljanju svjetala unutar/ispod polica kako biste pojačali atmosferu. Lampe su puno svestranije od obične rasvjete i idealne su ako želite minimalan osjećaj rasvjete. Njihovim premještanjem po sobi možete dobiti nekoliko različitih izgleda sobe. Lampe dolaze u puno različitih oblika, boja, dizajna te mogu biti koristan način kod definiranja stila prostorije (npr. tradicionalne ili suvremene). Podne lampe su odlične za osvjetljenje tamnih kuteva.

Kupaonica
Rasvjeta kupaonice zahtijeva slojevitiji pristup od drugih prostorija u domu. Stoga, da biste postigli željeni efekt trebat će Vam nekoliko različitih vrsta rasvjetnih tijela: reflektori iznad kade i tuša, ugradbene lampe oko ogledala, kvalitetne zidne lampe i tek ćete tada dobiti željeni učinak. Svakako valja koristiti i led rasvjetu koja se postavlja u pod ili niz cijelu dužinu kade kako biste noću dobili ugodnu i opuštajuću atmosferu. Rasvjetu postavite na različite prekidače kako biste sami mogli birati jačinu svjetla – dakako ovisno o vašem raspoloženju. 

Spavaća soba

Zidna svjetla pozicionirana su s obje strane kreveta te pružaju idealno svjetlo za čitanje. Lampe na rasklapanje odličan su izbor jer, pravilno postavljene, mogu se pružati i preko kreveta. Toaletni stolići moraju biti osvijetljeni s obje strane kako bi se izbjeglo stvaranje tamnih sjena preko lica. Usklađivanjem svjetiljki na noćnim ormarićima unosite simetriju i hotelski ugođaj u spavaću sobu te stvarate idealno osvjetljenje. Jedan od velikih plusova su svakako prekidači npr. iznad kreveta, kako za paljenje i gašenje svjetla ne bi morali ustajati iz toplog kreveta.

Kod odabira rasvjete svakako pripazite i na zakone udaljenosti rasvjetnog tijela od izvora vode (slavine). Izbjegavate stropne svjetiljke s otvorenim i izloženim žaruljama. Za rasvjetu tuša koristite uglavnom vodootporne mini reflektore koji daju poseban efekt tušu i cijeloj kupaonici. Kod zidne rasvjete postavite dvije- tri zidne ugradbene lampe oko ogledala, a za poseban efekt rasvjete kombinirajte ih sa stropnim svjetiljkama. Svakako obratite pažnju da oko zrcala postavite rasvjetu onako kako će Vam najviše koristiti kod brijanja ili šminkanja. Lampe možete ugraditi u samo zrcalo ili ih postaviti iznad.

Follow Crozilla.com's board Rasvjeta on Pinterest.
01-12-2014
Savjeti: 2 do 2