Home > SVE ZA DOM > Interijer > Namještaj > Kamini - toplina sa stilom
 
 

Namještaj

Opremite svoj dom namještajem koji će Vaš prostor učiniti ljepšim.

Kamini - toplina sa stilom

Razvoj kamina je započeo u 14. st., iako je otvoreno ložište kod nekih naroda već ranije predstavljalo centralni dio i «srce» kuće. Kamini srednjeg vijeka su bili veliki i široki, a u ranom 16. st. su se počeli pojavljivati zatvoreni kamini. Oblikovani su kao dio zida, ali uskoro postaju samostalni element, koji dominira u prostoru.

Renesansom kamin dobiva posebno značenje, a zvuk pucketanja vatre koji se javlja postaje inspirativan. Oblikovanju i ukrašavanju kamina se posvećuje posebna pažnja. Na njegovu pročelju formiraju se ukrasi iz drveta i kamena inspirirani motivima i elementima klasične grčke i rimske arhitekture.Tijekom stoljeća kamin je doživio mnogobrojne tehničke i dekorativne izmjene i smanjena mu je dimenzija u prostoru.

U 17. st. na oblikovanje kamina je utjecao barok, zatim rokoko i klasicizam. Fronta kamina se ukrašava mramorom i željeznim ukrasima, a iznad njega se redovito vješa slika ili veliko ogledalo. Viktorijansko doba je donijelo niz izmjena u stilsko oblikovanje kamina. U 19. st. kamini počinju dobivati i jednostavnije oblike kao suprotnost, a sve do danas možemo susreti različite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, koji su u čistim i jednostavnim linijama do onih koji i dalje prate smjernice velikih povijesnih razdoblja.

Da bi se kamin uskladio s osobnošću prostora, može se izabrati iz različitih stilova:moderniklasičnirustikalnistilski kaminSvaki odabrani model može se izvesti od više različitih vrsta materijala.

Kamini mogu biti otvorenog ili zatvorenog ložišta. U svaki model kamina moguće je ugraditi jedno od pedesetak različitih modela ložišta od gusa koja se međusobno razlikuju veličinom, snagom, načinom otvaranja vrata, brojem vrata i stakala… Osim ložišta na kruta goriva, moguće je odabrati električno ili plinsko ložište.

Kako biste pravilno ugradili i kvalitetno koristili Vaš kamin s ložištem na drva, trebali biste uzeti u obzir nekoliko potrebnih preduvjeta.

DIMNJAK

Predvidite dovoljan promjer dimnjaka – za otvorene kamine Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Otvor, odnosno priključak za kamin ostavite na visini od 180 cm od gotovog poda pod kutom od 45 °. Većina ložišta imaju otvor Ø 250 mm, što ne znači da se to ložište neće moći montirati na dimnjak promjera Ø 200, jer u tom se slučaju napravi jednostavna redukcija bez straha da ložište neće normalno funkcionirati. Za manje promjere dimnjaka njihovi stručnjaci će Vam savjetovati odgovarajuće ložište i stil kamina koji možete sigurno ugraditi.

DOVOD SVJEŽEG ZRAKA

Predvidite dovod svježeg zraka min. Ø 160 mm (2 x Ø 75 mm ili 3 x Ø 50 mm), najbolje izvana. Za dovod je dovoljna vodovodna plastična cijev. Dovod zraka je posebno važan zbog kisika za gorenje, ali i za zagrijavanje prostorije.

ČVRSTA PODLOGA

Nužno je da podloga na koju se postavlja kamin ne sadrži mekane materijale, npr. toplinsku izolaciju – stiropor i dr. Zbog težine kamina koji je u najviše slučajeva građen od kamena, postoji mogućnost da vremenom stiropor popusti pod težinom, te u tom slučaju cijeli kamin 'sjeda' za nekoliko milimetara što će se ružno odraziti u obliku rascjepa spojeva na zidu.

Kako biste već u početku stvorili uvjete za ugradnju kamina, najbolje da se već pri projektiranju savjetujete sa stručnjacima. Ako želite ugraditi kamin u već postojeći objekt, a ne zadovoljavate gore navedene uvjete, ne očajavajte. Zatražite savjet stručnjaka koji će Vam pomoći u odabiru kamina koji će odgovarati uvjetima koje imate. Ukoliko u svoj kamin želite ugraditi plinsko ili električno ložište, kontaktirajte tvrtku Kamini Hoyan za potrebne uvjete i pripreme.

28-11-2014
Savjeti: 5 do 6