Home > SVE ZA DOM > Interijer > Biljni i životinjski svijet > Kako se zaštititi od krpelja?
 
 

Biljni i životinjski svijet

Biljke i životinje (kućni ljubimci) mogu uljepšati našu svakodnevicu, no postoji i ona manje zabavna strana biljnog i životinjskog svijeta: komarci, muhe, pauci, krpelji – Crozilla Vam donosi savjete kako se boriti protiv njih. 

Kako se zaštititi od krpelja?

Vampiri koji vas vrebaju iz šume, grmlja i vaših vrtova… zvuči kao scenarij iz horor filmova, no prizori su to koji se oko nas svakodnevno odigravaju. Maleni, ali krvoločni, krpelji neprestance vrebaju i čekaju nove žrtve.

Krpelji - vampiri u vašem vrtu

S obzirom da su ovi paraziti nositelji raznih bolesti za ljude i životinje, krpelji su postali iznimno poznate, ali ujedno i nepopularne životinje. Ove krvopije ne vrebaju samo u šumi, već se skrivaju u vrtu, u grmlju ili u travi, a tople zime iznimno im gode.

Porastom žive u termometru u većini se ljudi budi želja za boravkom u prirodi. Iako svjež zrak daje najrazličitije blagodati, boravak na otvorenom donosi i probleme zvane krpelji.

Iako je već i sam pogled na njih nekim ljudima izaziva osjećaj jeze, najveći je problem s tim malenim vampirima taj što svojim ugrizom mogu uzrokovati neke od zaraznih bolesti.

Portal Crozilla.com donosi savjete za zaštitu od krpelja, pročitajte i izjave koje je njemačkom portalu Immowelt.de dala parazitologinja  dr. Ute Mackenstedt.

Zimski san krpelja 

Pravilo da sezona krpelja dolazi s početkom proljeća i traje do početka zime očito više ne vrijedi. Ranije se podrazumijevalo da krpelji spavaju zimski san i bude se u proljeće kada temperatura zraka dovoljno poraste. No, dolazak toplijih zima, krpeljima očito pogoduje.  

Dr. Ute Mackenstedt kaže kako promjena klime i  sve učestalije blage zime daju sve veći utjecaj tome da krpelj postaje životinja koja je aktivna cijene godine, što je bio slučaj i ove zime.

Doktorica Mackenstedt rekla je kako je njemački institut Robert Koch izvijestio da je u siječnju i veljači 2014. godine u Njemačkoj zabilježeno pet slučajeva bolesti KME (Krpeljni meningoencefalitis), a ta se brojka obično javlja tek u svibnju. Razina pojave slučajeva KME u tekućoj godini čak bi mogla nadmašiti rekordnu razinu iz 2013. 

Bolesti koje prenose krpelji

Mnogo je bolesti koje krpelji uzrokuju, uglavnom su to bolesti životinja, no u iznimnim slučajevima se prenose i na ljude. Bolesti se prenose nakon ugriza zaraženog krpelja, ali i gnječenjem krpelja preko oštećene kože ili sluznice.  Najčešće bolesti koje se kod nas prenose ugrizom krpelja su KME-krpeljni meningoencefalitis, borelioza , tularemija, erlihioza, babezioza…

Parazitologinja Ute Mackenstedt rekla je vjerojatnost KME infekcije nakon uboda 1:50 do 1:100.

Kako se zaštititi od ugriza krpelja ?

Postoji mnogo metoda za zaštitu od ugriza krpelja:Šume, nisko raslinje i sl., područja su u kojima obitava najviše krpelja, stoga se tijekom ljetnih mjeseci kada je aktivnost krpelja najveća treba posebno paziti. Za vrijeme boravka na otvorenom dobro je primjenjivati sredstva koje odbijaju krpelje, tzv. repelente koji mogu dolaziti u različitim oblicima: u obliku stika, spreja, tekućine. Oni se nanose direktno na kožu ili pak na odjeću i obuću.
Cijepljenjem se može spriječiti pojava jedne od bolesti koju mogu prenijeti krpelji, KME (krpeljnog meningoencefalitisa). No takva cjepiva nisu zaštita od svih bolesti koje krpelji uzrokuju, ali nisu niti trajna te ih je potrebno obnavljati svakih nekoliko godina.

Parazitologinja  Ute Mackenstedt za Immowelt.de rekla je kako su dobre metode nositi svijetlu i zatvoreniju odjeću koju je potrebno temeljito pregledati nakon vremena provedenog u prirodi.Krpelja treba ukloniti što je prije moguće, na primjer pincetom – što je vrlo bitno jer je rizik od prijenosa bolesti veći ukoliko se krpelj ne odstrani.

Dr. Ute Mackenstedt iz Odjela za parazitologiju Sveučilišta Hohenheim. Foto: Sveučilište Hohenheim

Gdje se skriva opasnost?

Krpelji se i u šumi i na livadi osjećaju dobro. Ako su u fazi traženja domaćina, napuštaju leglo i „pješače“ do trave ili grane. Sjede na vrhovima trave ili grančica i čekaju svoje nove domaćine.„Krpelji uživaju u šumi kao i na livadi. Kad krpelji idu u lov onda se penju na slamkama i drveću. Krpelji se nalaze do visine od 150 cm, najčešće sjede na krajevima grana i čekaju svoju žrtvu. Oni ne skoče na njega nego žrtva najčešće slučajno pokupi krpelja na toj grani.“  

Vrt bez krpelja

Kako napraviti vrt bez krpelja rekla je za njemački portal Immowelt.de dr.Mackenstedt: „Pretpostavljamo da planiranje vrta ima veliki utjecaj na količinu krpelja. Određene životinje kao primjerice glodavci mogu biti faktori koji čine vrtove atraktivnima za krpelje… Krpelji svakako ne vole direktno osunčana područja nego više područja u polusjeni. U košenoj travi ih nema nego se većinom nalaze u zapostavljenim livadama.


Pri preuzimanju ovog teksta, obavezno navedite izvor i link na www.crozilla-nekretnine.com

 

03-11-2014
Savjeti: 3 do 4