Home > SVE ZA DOM > Eksterijer > Vrt > Stiže proljeće – pripremimo naše terase, balkone i vrtove za korištenje i uživanje
 
 

Vrt

Vaše dvorište može postati mjesto za svakodnevni odmor, druženje i uživanje. Kako bi to postigli Crozilla Vam donosi savjete za uređenje vrta i okućnice

Stiže proljeće – pripremimo naše terase, balkone i vrtove za korištenje i uživanje

Nestabilne vremenske prilike ne bi trebale biti opravdanje da se ne primimo posla i započnemo s uređivanjem naših vrtova, terasa i balkona uoči dolaska proljeća i njihova ponovnog korištenja.

Vrijeme je takvo kakvo je, a priroda u proljeće, dakle flora koja ukrašava naš eksterijer ne može čekati. Dok naš vrtni namještaj može još neko vrijeme stajati u podrumu ili na tavanu, za neke druge radove čak i kasnimo, ukoliko ih već nismo započeli. 
Top agent donosi set aktivnosti, kao svojevrstan podsjetnik, ne bi li naša nekretnina ponovo zablistala, bez obzira hoćemo li u tom eksterijeru uživati mi, ili je pripremamo za prodaju. Dio radova koje ćemo navesti je obavezan dok je dio fakultativan i odraditi će ih uglavnom oni koji žele nešto više. Dakle krenimo redom:

Priprema travnjaka

Travnjaci u koje smo uložili dosta vremena ne bi li dobili željeni izgled i kvalitetu jedna su od prvih obveza koje ne mogu čekati bolje vrijeme. Ne ulazeći u detalje, jer svako od nas ima svoj „najbolji“ način, podsjećamo na obavezno čišćenje od lišća i organskog otpada, zatim prozračivanje i valjanje te dohranu. Alat u ruke, čizme na noge, trava je počela zelenjeti. U obavezne radnje ovdje bismo svakako izdvojili grabljanje i dohranu umjetnim gnojivima. Dohranu kuglicama umjetnog gnojiva primijeniti neposredno prije jače kiše kako bi se ono pravilno otopilo i ravnomjerno rasporedilo travnjakom. 

Iznošenje lončanica iz prostora koji su ih štitili od hladnoće

Čim vremenske prilike to dozvole, dakle nekoliko sunčanijih i toplijih dana i noći, lončanice koje smo sklonili i zaštitili od zimskih hladnoća ponovo valja iznijeti na balkone i terase. Svakako, posegnuti ćemo u džep i vjerojatno dokupiti nekolicinu novih sadnica ali i tegli, odnosno posuda. Za dio balkonskog ukrasnog bilja još ima vremena.

Radovi u vrtu

Radovi u vrtu širok su pojam, stoga ovdje nećemo ulaziti u detalje rezidbe voćaka ili aktivnosti u povrtnjaku. Međutim, spomenuti ćemo one obavezne oko thuja. Posebno podsjećamo da se ne zaboravi dohrana thuja i zaštita thuja prskanjem. Naime, u posljednje vrijeme nerijetko se događa oboljevanje thuja i njihovo sušenje. Stručnjaci navode više razloga među kojima su loše sadnice, zatim nametnik koji ošteti deblo thuje ili neadekvatni postupci prigodom sadnje, šišanja i održavanja općenito. Nećete pogriješiti ako odete u vrtni centar i posavjetujete se oko sredstava za dohranu i zaštitu od nametnika koji se na thuje nanose prskanjem. U vezi ruža podsjećamo na eventualno dodatno obrezivanje ukoliko ste na jesen ostavili duže grane ne bi li prevenirali smrzavanje sadnice.

Ukoliko ga posjedujete, provjerite i sustav za navodnjavanje, jer možda je zima i hladnoća učinila kakvu štetu.

Čišćenje kromiranih ograda i okova u eksterijeru

One malo ambicioznije podsjećamo na čišćenje kromiranih ograda i okova u našim vrtovima na balkonima i terasama. Metalnu patinu najprije valja oprezno odstraniti adekvatnom kemikalijom (pastom ili tekućinom), a potom krpom nanijeti zaštitni sloj kako bi sjaj neko vrijeme bio postojan.

Pripreme roštilja za ponovno korištenje

Tu je i roštilj, neizbježan detalj svakog dobrog vrta ili veće terase. Ukoliko to nismo učinili završetkom njegova korištenja, najprije je nužno počistiti i ukloniti izgorio ugljen iz ložišta i masnoće s rešetke nastale korištenjem prošle godine. Zatim počistimo okoliš pokapan masnoćama, a višak vremena uložimo i u pripremu drva za prvi roštilj ove godine. Dobar tek.

Iznošenje vrtnog namještaja i priprema za upotrebu

Ovo još uvijek nije prioritetni zadatak s obzirom na vremenske prilike. Međutim, kako je ovaj namještaj izrađen od materijala otpornih na vremenske prilike u eksterijeru, možemo prionuti na posao i iznijeti ga iz prostora gdje je bio skladišten ili pak skinuti s njega zaštitne pokrivače. Do njegove upotrebe imati ćemo dovoljno vremena da pritegnemo pokoju maticu na stolu ili zalijepimo dio koji smo prošle godine upotrebom otkinuli.

Čišćenje i pranje površina na terasama i balkonima

Površine naših balkona i terasa bilo bi dobro očistiti barem upotrebom metle i jednostavnih kemikalija, a oni koji teže jednostavnom i učinkovitom posegnuti će i za miniwashem. Ukoliko ste neodlučni ili vam se ovo ne da raditi samo se prisjetite na dane koji dolaze i uživanciju tijekom korištenja, kako vas samih tako i vaših ukućana, obitelji i prijatelja. Oni koji nisu poslušali savjet u tekstu objavljenom prije zime, sada imaju znatno više posla.

Čišćenje slivnika i odvoda

Bez obzira jeste li ovo napravili nakon jeseni, pripremajući terase za zimu, svakako preporučamo da na popis radova stavite i ovo. Proljetni i ljetni pljuskovi znaju biti obilni pa ne bi bilo dobro da odvodi ne gutaju sve te oborinske vode u njihovim jačim naletima. Za one ambicioznije preporučamo da rezultate rada dodatno provjere puštanjem veće količine vode u slivnike i žljebove.

Priprema prostora kućnog ljubimca

„Dnevni boravci“ naših kućnih ljubimaca zahtijevaju također određenu pripremu za ljepše vrijeme kada nam u vrt ili na terasu počnu dolaziti gosti. Očistimo kućicu, maknimo tkanine i prostirke na kojima su boravili tijekom zime. Pritom ne zaboravimo skinuti takozvana „zimska vrata“ na njihovim spavaonicama (kućica za macu ili psa) u vrtu ili na terasi.

Autor: Top Agent

 

16-03-2016
Savjeti: 4 do 11