Home > SVE ZA DOM > Eksterijer > Vrt > Novo ruho proljeća u vašem vrtu
 
 

Vrt

Vaše dvorište može postati mjesto za svakodnevni odmor, druženje i uživanje. Kako bi to postigli Crozilla Vam donosi savjete za uređenje vrta i okućnice

Novo ruho proljeća u vašem vrtu

Zašto vaš dom, zajedno s vašom okolicom, ne bi izgledao iznenađujuće i nevjerojatno… Ugodan vanjski doživljaj donijet će mir u vaš život - dolazak kući nakon dugog dana na poslu bio bi izdržljiviji kada biste mogli sjesti u lijepo uređen vrt i opustiti se. Stoga, s dolaskom proljeća njegovan vrt bio bi savršeno mjesto za vas.

 Crozilla.com donosi Vam ideje za uređenje vašeg vrta

Novo ruho proljeća u vašem vrtu

Jedna od najvažnijih stvari o kojima trebate razmisliti jest kako vaš vrt prilagoditi vašim željama kako biste od njega napravili oazu mira i tišine. Sami možete raditi na poboljšavanju vašeg okruženja i uživajući dekorirati sve ono kako vi zamišljate. 

Dizajnirajte sami

Ne morate zaposliti profesionalca koji će obaviti posao za vas i učiniti vaš vrt prekrasnim. Ipak ukoliko niste sigurni u svoje znanje možete tražiti stručnu pomoć pri odabiru pravog bilja ili drveća. Pronađite neke jedinstvene ideje koje će naglasiti ljepotu Vašeg doma. Uz malo mašte, pravilno planiranje te puno više truda i rada neka vaš posjed zablista u novom ruhu proljeća. Profesionalac može učiniti da vaš vrt izgleda savršeno, ali da li je to ono što želite i ono što vam odgovara?! Dobro razmislite što želite i kakav vrt će ispuniti vaše zahtjeve jer, primjera radi, za obitelj s manjom djecom potrebno je osigurati siguran prostor za rad i igru.  
Starija djeca također žele prostor kako bi mogli igrati svoj omiljeni sport. Prilikom dekoracije trebate misliti i na vaše potrebe: ako imate strast za povrćarstvom ostavite si dovoljno prostora za rad. Jedno od pitanja neka bude: Hoćete li raditi puno otvorenih zabava? Možda vam je potreban prostor gdje ćete sušiti odjeću ili želite sakriti neugodne dijelove - svaki od ovih elementa je važan i pruža Vam novu opciju izgleda i dekoracije vašeg vrta. Vi samo trebate razmisliti koji vam plan najbolje odgovara kako bi ih sve ostvarili.

Ključna točka: kreativnost

Vaše dvorište važan je dio stvaranja stambenog prostora za Vašu obitelj, a ključ uspjeha je u vašim rukama i zove se kreativnost. Istražujte različite ideje, a zatim odaberite one koje Vam se svojim značajkama i stilom najviše sviđaju i koji će ispuniti vaše potrebe. Odaberite stavke koje će pomoći da dobijete opuštajuće okruženje koje će vas učiniti ponosnim. Što više maštovitosti i jedinstvenosti u planovima vrt će na kraju biti zanimljiviji.

Uradite sami

Koliko god se činilo teško za povjerovati čak i „vodeni“ vrt možete sami napraviti. Dodajući jednostavan, a ipak elegantan bazen stvorit ćete egzotičan ugođaj. Nije ga ni toliko teško postaviti sve dok slijedite jednostavne upute. 
Prva stvar koju trebate učiniti jest odlučiti na kojem mjestu će biti postavljen: preporučuje se neko mjesto u blizini vašeg doma koje je lako vidljivo i nije u blizini drveća. Istina, uokviren stablima ribnjak – bazen bi izgledao lijepo, ali bi uvijek bili zauzeti čišćenjem lišća i nečistoće - stoga ga pokušajte zadržati na udaljenosti od bilo kojeg stabla na Vašem vlasništvu. Nakon što ste se odlučili za veličinu i oblik, trebate započeti kopanje na određenu dubinu temeljenu na veličini vodenog vrta. 
Pobrinite se sve dobro uklapa: da nije predubok ili preplitak u odnosu na veličinu. Šljunak i kamenje postavite unutar bazena i oko njega. Odabir veličine kamena prepušten je isključivo vama. 

Nakon što ste postavili šljunak i kamen sada možete popuniti ribnjak vodom i dodati neke hranjive tvari ili brinuti o kloru u vodi. Provjerite rade li sve komponente i krenite s postavljanjem vodenih biljaka.


Primjera radi, lopoči su popularne vodene biljke i mogu biti od velike pomoći kada želite stvoriti iluziju prirodnih jezerca. Ako želite stvoriti pravu oazu u vašem „vodenom vrtu“ razmislite o dodavanju ribica u ribnjak. No obratite pažnju da ih dodate nekoliko u isto vrijeme kako bi se osigurao njihov opstanak. Također, možete dodati nekoliko biljaka blizu ruba ribnjaka kako bi se lakše uklopio s ostatkom vašeg dvorišta.

Nakon što je sve na mjestu, morat ćete voditi računa o tome da tako i dalje ostane mnogo godina.

02-12-2014
Savjeti: 7 do 11