Home > SVE ZA DOM > Eksterijer > Balkoni i terase > Priprema balkona, terasa i vrtova za zimu i hladnoće
 
 

Balkoni i terase

Balkoni i terase mogu biti Vaše vlastite male, šarene oaze na kojima ćete svakodnevno upijati zrake sunca. 

Priprema balkona, terasa i vrtova za zimu i hladnoće

Našim balkonima, terasama i vrtovima koji su nam bili utočišta tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci potrebna je priprema i konzervacija za nadolazeće zimske hladnoće. Nikog to baš previše ne veseli, no ukoliko ste lijeni započeti s tim radovima, kao pomoć, savjetujemo da se prisjetite koliko smo u tim prostorima uživali ovo proljeće i ljeto, pa ćemo i na godinu.

1.pospremanje/zaštita vrtnog namještaja

Vrtni namještaj uglavnom je prilagođen za uporabu na terasama i vrtovima, međutim praksa je pokazala da su materijali od kojih je taj namještaj izrađen ipak osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete, kako na vrućine i sunce, tako i na niske temperature. Preporuka je da se vredniji komadi tog namještaja sklone na tavanske prostore ili podrume (ukoliko ih imamo). Ako pak ne raspolažemo viškom prostora za skladištenje vrtnog namještaja bilo bi dobro da ga skupimo na jedno mjesto i prekrijemo plastičnim folijama i povežemo, kako jesenski ili zimski vjetar ne bi učinio neželjene efekte. Plastična folija pristupačne cijene ne treba biti vrhunske kvalitete, no njezin učinak biti će dovoljan da zaštiti premaze boje i materijale od velikih hladnoća ili što je još gore, negativnog efekta vode i leda. 

S obzirom na to da cijene vrtnih garnitura i nisu prejeftine vrijedi se malo potruditi i zaštiti ih preko zime kako bismo već na proljeće opet uživali u svome vrtu. 

2.pospremanje/zaštita biljaka

Biljke koje je potrebno zaštiti zahtijevaju poseban pristup, od sklanjanja u relativnu toplinu hodnika ili podruma do jednostavnog pokrivanja adekvatnim tkaninama. Tema je preširoka jer bismo posebno trebali pisati o svakoj biljci, no ako vam ovaj posao oduzima previše životnog vremena, a krajnji rezultat nije posve siguran (u slučaju tropskog bilja), razmislite treba li vam ta biljka slijedeće godine na balkonu ili terasi. Možda je ipak bolje za vrtove i terase odabrati bilje koje će lakše prezimiti ekstremne hladnoće, kakve su posljednjih zima u našim krajevima sve češće.

3.priprema travnjaka za zimski san

Sve ponosne vlasnike travnjaka koji su uložili puno vremena ne bi li postigli željeni izgled svog „zelenog ljubimca“ ovime samo podsjećamo da je došlo vrijeme da ga grabljama počešljamo i gnojivom dohranimo, kako bismo mu uzvratili za ovogodišnji sjaj kojim nas je osvježavao. Zato, upalimo kosilicu, pokosimo, grablje u ruke, počešljajmo ga te u obližnji vrtni centar po dohranu. 

4.čišćenje i pranje površina

Površine naših balkona i terasa, posebice one uz roštilj ili oko stola, ili pak one gdje voli boraviti naš kućni ljubimac, bilo bi dobro očistiti, barem pomesti, kako nečistoće ne bi začepile odvode i slivnike. Nakupi se tu ostataka hrane, naslage prašine slijepljene uljem i mastima, raspadnuto lišće i slično. Za one koji nemaju volje ni vremena preporučamo upotrebu metle, ponešto kemikalija za skidanje masnoća i kamenca te vodu iz šmrka, a oni ambiciozniji posegnuti će i za miniwashem. Osim što će nam sve ovo pomoći i uljepšati prostor koji ćemo ionako gledati i tijekom zime, makar ga ne koristili, dolaskom proljeća biti će nam puno jednostavnija priprema za korištenje slijedeće godine. Ako vam se ovo nikako ne da raditi, prisjetite se koliko ćete vremena trebati provesti ne biste li u slijedećem navratu uklonili deblje naslage kamenca ili algi koje će se ukorijeniti na fugama skupih pločica. 

5.čišćenje slivnika i odvoda

Ako smo neke od prethodnih obaveza oko konzerviranja terasa ili balkona zaboravili napraviti, ovu nikako ne smijemo zanemariti. Dodajte je na popis stvari koje vas čekaju tijekom nadolazećih vikenda. Ako želite uštedjeti vodu ili vidjeti kako slivnici i odvodi rade preporučamo da to radite tijekom jake kiše. 

6.priprema prostora kućnog ljubimca

Naši kućni ljubimci i njihovi „dnevni boravci“ zahtijevaju određenu pripremu za zimu tako da im očistimo kućicu i stavimo deblju prostirku na kojoj boravi tijekom dana ili spava noću. Ukoliko imamo „zimska vrata“ na njihovim spavaonicama (kućica za macu ili psa) u vrtu ili na terasi, ne zaboravimo ih staviti.  

7.čišćenje i konzervacija roštilja

Tamo gdje ponekad ne može doprijeti kiša, zimi može dolepršati snijeg. To je upravo situacija s dobro natkrivenim roštiljem. Zato ne propustimo počistiti i ukloniti izgorio ugljen iz ložišta ili masnoće s rešetke nastale posljednjim korištenjem ove godine. Jer kako smo uvodno naveli snježni zapuh u roštilju, nakon topljenja može učiniti priličan nered u ložištu, a što je još gore i u podnožju roštilja, odnosno na terasi.

Izvor: Top Agent 

 

09-11-2015
Savjeti: 2 do 3