Home > SVE ZA DOM > Dekoracije i uređenje > Trikovi za ljepši dom > Najčešće dekoracijske pogreške
 
 

Trikovi za ljepši dom

Crozilla Vam donosi ideje i savjete za uređenje doma, te izradu dekoracija i ukrasa koji će uljepšati vašu kuću ili stan.

Najčešće dekoracijske pogreške

Jeste li ikada hodali niz prometnu ulicu i brojili broj modnih promašaja te se zaustavljali da ih dobro odmjerite? Ista stvar može biti i kad je riječ o ukrašavanju kuće.

Postoje stotine grešaka koje možete učiniti kod uređenja i one mogu biti gotovo posramljujuće kada pri pokušaju pokazivanja svog uređenog prostora prijateljima ne dobijete reakciju kakvu ste očekivali. Srećom, ispravljanje „zabluda“ ukrašavanja može biti prilično jednostavno i potrebno je samo malo planiranja kako bi se potpuno izbjegle. Iako svatko ima svoj smisao za stil, bit ćete iznenađeni kada vidite što se u dekoriranju smatra najvećim pogreškama svih vremena.

1. Previše je ... pa... jednostavno previše!

Prvu dekoracijsku grešku napravio je svatko barem jednom u životu jer korištenje bilo kojeg pribora, ukrasa i sličnih dekoracijskih pomagala u velikoj mjeri događa se svakome. Ukrasi su odličan način pomoću kojih dajete karakter prostoru, ali kada ih je previše onda je to… jednostavno previše! To znači da sve što ste imali da ste i upotrijebili: svi jastuci na kaučima, ukrasi na krevetima, okviri svuda po kući i dakako pretrpane police kojekakvim lutkama i figurama.Previše stvari može izgledati ne samo pretrpano već i neuredno.Ako ne možete normalno sjesti na kauč ili leći na krevet jer vas jastuci guraju i nemate dovoljno mjesta, onda biste možda trebali ukrotiti broj jastuka koji koristite.Najbolji savjet u ovom slučaju je zadržati sve na minimumu, tako da dobro razmislite što Vam u stvari treba, a što samo kupi prašinu i čini da vaša prostorija izgleda neuredno.

2. Previše slika i grafika

To može biti teško kada uređujete sobu u kojoj morate birati između pojedinih grafika... Postoji na tisuće istinski lijepih grafika koje su dostupne i vjerojatno uz malo kreativnosti može se postići da se slažu, no problem je u tome što previše grafike može biti u suprotnosti sa stilom koji pokušavate postići.Soba koja bi inače bila vrlo ugodna za razgovore ostavlja osjećaj nelagode zato što postoji previše grafika da se u njima uživa i ljudi više pažnje posvećuju njima nego li razgovoru…

3. Gotova kupljena soba može biti „smrt stila“

Tko ne voli lutanje po trgovinama namještaja i gledanje lijepo postavljenih izloga? Svaki prikaz izgleda kao stvoren baš za vašu sobu. Jedini problem je što oni imaju samo tendenciju da su fini, ali u stvarnosti se malo njih dobro uklopi u stvarni dom. Općenito, kada dobijete vaš boravak u zapakovanoj kutiji, on izgleda prisilno te nema stvarni karakter, naime nije vaš.Umjesto kopiranja dizajna od trgovine do doma, dodajte Vaše vlastite izmjene tako da one odražavaju Vašu osobnost. Posudite neke od ideja, a ostale ostavite na jedinom mjesto gdje bi izgledale dobro: u trgovini.

4. Uživanje u hiru

Dakako da je u redu uživati u novim stvarima kada izađu i s vremena na vrijeme ispuniti si koji hir, ali važno je da pazite i ne kupite nešto zbog čega ćete kasnije požaliti. Znate o čemu govorim! Šarene zavjese, lava lampe i slične stvari su definitivni promašaj. Samo ih pogledajte bolje i prošetajte jer bez obzira kako u početku mogu predivno izgledali to će kratko trajati i one će ubrzo izblijediti u sjećanju stilske greške iz prošlosti.

5. Podudaranje nije uvijek siguran izbor

Želite odličnu ideju za dekoriranje? Sve što trebate učiniti je napraviti da se sve što je u sobi podudara. Iste boje, iste linije, isto…isti…ista... To može izgledati dobro na papiru, ali u sobi može biti i pomalo jezivo obličje ako ste izabrali čudnu boju.Dobro je imati istu baznu boju koju ćete kombinirati s drugom bojom. Eklektik može biti stil sam po sebi, ali može učiniti čudesa i poštediti vas dekoracijske pogreške.

6.Važnost rasvjete

Kad se radi o rasvjeti, tu može biti puno pogrešaka. Prvo može biti previše, onda može biti premalo ili se osvjetljenje može nalaziti na pogrešnom mjestu. Stvarno je važno obratiti pozornost na rasvjetu i pronaći nešto što ujedno osvjetljava i daje smisao vašem uređenju. I zapamtite, lava lampe su samo hir!

7.„Bacanje namještaja“

Druga uobičajena pogreška je nasumično postavljanje namještaja. Pobrinite se da se izabrani namještaj olako uklopi u vašu sobu. Ako je prevelik ili imate previše od toga, prostor će se ne samo izgledati već će i biti zatrpan. Također, važno je da doista obratite pažnju na to kako je legla vanjska strana.Namještaj bi se trebao upotpunjavati i ne bi trebao biti zatrpan ili zajedno grupiran kao stabla.

Sada kada ste upoznati s nekim od čestih dekoracijskih pogrešaka, možda će biti lakše shvatiti kako da ih ne ponavljate!

 

28-11-2014
Savjeti: 18 do 23