Home > SVE ZA DOM > Čišćenje i održavanje > Savjeti za čišćenje
 
 

Čišćenje i održavanje

Saznajte kako brzo i jednostavno možete očistiti ili pospremiti svoju kuću ili stan, te koja prirodna sredstva vam mogu pomoći u tome.

Savjeti za čišćenje

Limun, ocat i soda bikarbonat magični su sastojci koji održavaju kućanstvo čistim i svježim bez prevelikog utjecaja na kućni budžet. Crozilla.com donosi Vam savjete kako ih pravilno upotrebljavati.

Čišćenje octom

Ocat čisti kao i svi ostali čistači, samo je potrebno pravilno ga umiješati. Umiješajte otopinu: jedan dio vode i jedan dio octa u plastični raspršivač tekućine i imate rješenje koje će očistiti većinu područja Vašeg doma.

Ocat je odličan prirodni proizvod za čišćenje, kao dezinficijens i sobni dezodorans. Siguran je za većinu površina i ima bonus što je nevjerojatno jeftin. Ali pripazite, nepropisno razrijeđen ocat je kiselina i može oštetiti površinu. Nikada nemojte koristiti ocat na mramornim površinama. Ne brinite zbog mirisa, nestaje kada se ocat osuši.
 
Ocat se može upotrijebiti i na sljedeće načine:

Čistiti kupaonicu - kadu, WC školjku i umivaonik. Za WC školjku koristite čisti ocat. Prelijte nerazrijeđen ocat na unutarnji rub školjke. Pustite vodu kako biste isprali ocat.
Pod operite mješavinom vode i octa.
Mješavina će detaljno očistiti mrlje od sapuna ili tvrdokorne mrlje od kamenca s pločica. Također, s razrijeđenim octom možete očistiti kuhinju i kuhinjske površine: radnu ploču, pod te kuhinjske aparate i štednjak.

Prilikom pranja rublja upotrijebite ocat kao prirodni omekšivač. To može biti osobito korisno za obitelji koje imaju osjetljivu kožu. Dodajte pola šalice octa na ciklus ispiranja umjesto kupovnih omekšivača. Dodatna prednost octa je detaljno razbijanje čestica deterdženta, što je veliki plus ako ste član obitelji čija koža prepoznaje svaki trag deterdženta.

Limunov sok odstranjuje mrlje od sapuna ili kamenca

Pretstavljamo još jedno prirodno sredstvo koje je, također, vrlo učinkovito kod čišćenja. Limunovim sokom vrlo lako možete odstraniti mrlje od sapuna ili kamenca. Odličan je i kod čišćenja/poliranja predmeta od mesinga ili bakra.
Limunov sok pomiješajte sa octom i/ili sodom bikarbonom kako biste dobili odličnu pastu za čišćenje. Prerežite limun na pola i pospite sodu bikarbonu na jednu polovicu. Tako pripremljeni limun služi kao četkica za čišćenje s kojim možete oribati posuđe, radne površine i tvrdokorne mrlje. Pola šalice limunova soka pomiješajte s jednom šalicom maslinova ulja i dobit ćete odlično sredstvo za poliranje drvenog namještaja.

Soda bikarbona dobar saveznik u čišćenju

Soda bikarbona može biti jednako dobro sredstvo za čišćenje površina kao i sva abrazivna sredstva za čišćenje. Također je odlična i kao osvježivač prostora. Stavite malenu posudu sa sodom u zamrzivač ili hladnjak kako biste apsorbirali miris ili na bilo koje drugo mjesto gdje želite neutralizirati mirise. Pljesnivi miris ormara možete riješiti ako oribate pod mješavinom koja se sastoji od tri litra tople vode, pola šalice octa i ¼ šalice sode bikarbone.

Nakon nošenja tenisice/cipele znaju imati neugodan miris, no stavljanjem malene vrećice sode bikarbone u tenisice ublažit ćete neugodan miris. Kako biste si olakšali posao zamotajte malo sode bikarbone u mali komad tkanine i vežite je s trakicom. Imat ćete vlastitu vrećicu za osvježavanje cipela.

Follow Crozilla.com's board Savjeti za čišćenje - Tips and tricks for cleaning your house on Pinterest.
01-11-2014
Savjeti: 7 do 7