Home > SAVJETI > Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina > 7 stvari koje utječu na cijenu vaše nekretnine
 
 

Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina

Crozilla donosi savjete koji Vam mogu pomoći da brže i jednostavnije prodate svoju nekretninu.

7 stvari koje utječu na cijenu vaše nekretnine

Lokacija, stanje nekretnine, susjedstvo, stanje na tržištu – samo su neki od faktora koji mogu utjecati na cijenu nekretnina.

Na oglasniku za nekretnine Crozilla.com nerijetko se susrećemo sa oglasima naoko sličnih kuća ili stanova čije se cijene potpuno razlikuju. Zašto je to tako? Koliko god neke nekretnine bile slične, postoji niz čimbenika koji utječu na njihovu cijenu i čine ih jedinstvenima.

Mnogo je faktora koji određuju cijenu nekretnina, a Crozilla.com donosi neke od njih:

Lokacija

Lokacija je ključni faktor u određivanju cijene nekretnina. Kuća ili stan u blizini odlagališta otpada, bučne prometnice ili industrijskog postrojenja mogu (negativno) utjecati na vrijednost nekretnine.Kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor neće postići istu cijenu na periferiji ili u središtu grada, odnosno na moru ili u pitomom mjestu u unutrašnjosti. Tako se, primjerice u istočnim ili sjevernijim krajevima Hrvatske, na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći kvalitetne, dobro opremljene kuće za čiju cijenu bi se u Zagrebu ili negdje na moru mogla dobiti nekretnina barem dvostruko manje površine.

Vrijeme prodaje

Onima kojima se žuri s prodajom nekretnine ponekad je bitno samo da ju prodaju u što skorijem roku. Stoga mnogi od njih neće čekati bolju ponudu, niti kupca koji će ponuditi veći iznos, već će uzeti ono što im se nudi. U takvim su slučajevima često spremni na kompromis i na dogovor oko cijene.

Stanje nekretnine

U kakvom je nekretnina stanju uvelike utječe na cijenu. Odražavane i kvalitetne nekretnine prije će pronaći kupce. Oni uvijek gledaju u kakvom je nekretnina stanju, osim, naravno, ako ne kupuju zbog zemljišta pa ju ionako planiraju rušiti. Bitno je da je nekretnina koja se prodaje u dobrom stanju. Krov koji curi, vlaga na stropovima i zidovima, nefunkcionalna stolarija… samo su neki od znakova da nekretnina nije u potpunosti održavana što bi moglo odbiti kupce ili spustiti cijenu nekretnine.

Stanje na tržištu

Prije dolaska krize vladala je velika potražnja za nekretninama, a istovremeno su njihove cijene bile izrazito visoke. S dolaskom gospodarske krize tržište je utihnulo, te se broj kupaca smanjio iako su cijene izrazito pale.

Susjedstvo i okolina

Ma kako se trudili, ponekad je neku nekretninu izrazito teško prodati, a razlog tome može biti i susjedstvo. Izrazito glasni ili nepristojni susjedi mogu mnogo učiniti pri procesu prodaje nekretnine. Primjerice, udarci, skakanje ili galama koji dopiru s kata iznad neće pozitivno djelovati na potencijalne kupce koji dolaze u obilazak stana.

Ulaganja u nekretninu

Ponekad i mala ulaganja mogu podići cijenu nekretnine. Stoga je prije stavljanja na tržište potrebno učiniti korekcije te ispraviti nedostatke. Crozilla preporučuje prodavateljima da oliče zidove, poprave slavine, žljebove, ograde i vrata te ostale dijelove nekretnie koje bi kupcima mogle biti bitne. 

Dodatna vrijednost

Nije rijetkost da prodavatelji uz nekretninu koju prodaju uključe dodatan „sadržaj“ koji može podići vrijednost nekretnine. Ponekad je riječ o nekretnini koja se prodaje potpuno (kvalitetno) namještena, ponekad vlasnici uz kupnju stana poklanjaju televizor, a putem oglasnika Crozilla.com prodavali su se i stanovi u čiju je cijenu uključen i automobil.

06-05-2016
Savjeti: 4 do 21