Home > SAVJETI > Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina > Phishing na tržištu nekretnina
 
 

Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina

Crozilla donosi savjete koji Vam mogu pomoći da brže i jednostavnije prodate svoju nekretninu.

Phishing na tržištu nekretnina

Phishing, odnosno „Pecanje“, jedan je od, danas već uobičajenih, načina prevare putem interneta koji mogu dovesti do krađe osobnih podataka građana. Njime se, koristeći e-mail poruke, pokušava doći do podataka kao što su PIN, brojevi računa ili kartica, lozinke i sl.

Kontaktiranje putem elektroničke pošte agencijama za nekretnine neophodno je za normalno poslovno funkcioniranje. Upravo su zato i agencije za nekretnine, ali i drugi prodavatelji, nerijetko mete pokušaja zlonamjernih napada putem e-maila.

Kako izgleda Phising?

„Pecanje“ jedna je od vrsta spamova koje se rade na način da korisnik (potencijalna žrtva prevare) zaprimi naoko uobičajeni e-mail od osobe koja se pretvara da je njegov poznanik, daleki rođak, poslovni partner ili djelatnik banke. Najčešće se radi o sljedećem sadržaju e-maila:

Nije rijetkost da korisnici oglasnika za nekretnine zaprimaju lažne upite, odnosno zlonamjerne e-mail poruke kojima je cilj doći do određenih osobnih podataka. 

Takvi upiti najčešće ne izgledaju poput klasičnih upita: nemaju vizualno obilježja portala poput loga, a izgled takvog e-maila ne nalikuje standardnom obrascu za zaprimanje upita. Link iz takvih mailova nerijetko vodi na lažnu kopiju login stranice na kojoj postoje polja za unos Vaših korisničkih podataka. Svrha takvog web-sitea je isključivo krađa osobnih podataka.
Stoga Crozilla svojim korisnicima i oglašivačima savjetuje da uvijek budu na oprezu te se maksimalno pokušaju zaštititi od neželjenih poruka.

Upiti koji dolaze s oglasnika za nekretnine Crozilla.com kao i oni poslani s portala grupacije Immowelt imaju standardizirane obrasce u kojima se nalaze i obilježja portala (logo, ime portala, kontakt podaci...).

Ukoliko s portala Crozilla.com ili Immowelt.de, Immowelt.at, Immowelt.ch (te ostalih stranih i domaćih portala na koje se Vaši oglasi prebacuju s portala Crozilla.com) zaprimite sumnjive e-mailove, molimo Vas da nas obavijestite o tome kako bismo mogli pravovremeno reagirati.

Kako prepoznati slučaj PHISHINGA na Crozilla.com ili drugim oglasnicima za nekretnine?

Kako bi se pokušali zaštititi od prevare putem interneta, Crozilla savjetuje sljedeće:

30-03-2016
Savjeti: 6 do 21