Home > SAVJETI > Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina > Kako fotografijama privući kupce nekretnina
 
 

Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina

Crozilla donosi savjete koji Vam mogu pomoći da brže i jednostavnije prodate svoju nekretninu.

Kako fotografijama privući kupce nekretnina

Postoji mnogo razloga zbog kojih su pojedine nekretnine dugo na tržištu, a čak i loša prezentacija u oglasima može imati velik utjecaj na vrijeme prodaje.

Znate li da i fotografijama u oglasu ponekad možete „otjerati“ potencijalne kupce?

Fotografija nekretnine u oglasu prvo je što potencijalnim kupcima pada u oči, stoga portal Crozilla.com preporučuje prodavateljima da posebnu pažnju posvete upravo uređivanju oglasa. Kupci moraju stvoriti vlastitu sliku o nekretnini koju kupuju, a rijetki se zamišljaju da žive u tamnim, neurednim ili prenatrpanim kućama ili stanovima.
Fotografije neurednih, prljavih soba čest su „horor“ prizor u oglasima brojnih nekretnina koje se pokušavaju prodati. Ponekad bi bilo učinkovitije izbaciti sav namještaj iz prostorije nego ju predstaviti u najgorem izdanju.

Prije fotografiranja nekretnine koju želite prodati učinite barem ono osnovno: pospremite, maknite višak osobnih stvari i osvijetlite prostoriju – ne košta Vas ništa, a može učiniti velik korak pri ubrzavanju procesa prodaje.

Fotografirajte nekretninu mnogo puta, a na kraju se odlučite predstaviti ju na Crozilla.com fotografijama na kojima izgleda najbolje
Nekretninu je poželjno fotografirati pri dnevnom svjetlu, no pritom upalite i sva rasvjetna tijela. Crozilla savjetuje da fotografirate čiste, uredne i pospremljene prostore.

Kako u 5 koraka fotografirati nekretninu poput profesionalca

Crozilla.com donosi nekoliko trikova koji će pomoći da fotografije Vašeg doma izgledaju gotovo poput onih iz časopisa i privuku interes potencijalnih kupaca.

 

1. Očistite nekretninu

Portal Crozilla.com savjetuje Vam da u oglase za prodaju nekretnine ne stavljate fotografije iznimno prljavih i neurednih prostorija- osim, naravno, ako Vam prodaja te nekretnine nije previše bitna. Ozbiljan kupac kupuje na način da se zamisli kako živi u nekretnini koju oglašavate, a u idiličnim snovima rijetki zamišljaju o životu u prljavoj kući. Neuredne nekretnine ostavljaju dojam da su ujedno i neodržavane, pa bi fotografije takvih podsvjesno mogle navesti potencijalne kupce da već i prije samog starta nepotrebno razmišljaju o dodatnim troškovima adaptacije. 

2. „Dozirajte“ komade namještaja, uspomene i dekoracije

Da bi se kupac mogao zamisliti kako živi u nekretnini koju prodajete bilo bi poželjno da uklonite višak osobnih stvari. Brojne uspomene s ljetovanja, mnogo obiteljskih fotografija, darova ili ostalih predmeta koji Vama mame osmijeh na lice, drugima mogu stvoriti potpuno suprotan efekt. Kako bi i to izbjegli, Crozilla Vam savjetuje da ih prije fotografiranja (kao i prije pokazivanja nekretnine potencijalnim kupcima) privremeno uklonite. No, ni u ovom slučaju nemojte pretjerati, odnosno, nemojte ukloniti baš sve ukrase sa polica ili maknuti apsolutno sve slike sa zidova ostavljajući ih potpuno golima. Crozilla savjetuje da količinu „popratnog sadržaja“ dozirate na pravi načini – da ne izgleda pretrpano, ali niti prehladno.

Imajte na umu da višak namještaja ili brojnih predmeta natrpanih u prostoriju može stvoriti dojam da je prostor vizualno manji no što zapravo je. Prije fotografiranja nekretnine savjetujemo Vam da pročitate naše i savjete za vizualno povećavanje prostora: I za mali stan ima lijeka.

3. Osvijetlite prostoriju

Jedan od trikova za vizualno povećavanje prostorije jest i unošenje svjetla. Fotografije mračnih prostorija rijetko će provući kupce, naime, prostorije će na mračnim fotografijama, vrlo vjerojatno izgledati neprivlačno, neugledno i prividno manje no što zapravo jesu. Crozilla savjetuje da upalite svjetla, razvučete zastore i dopustite da i svjetlost odradi svoj dio posla.

4. Stvorite „žarišnu točku“

Nakon što ste pospremili čitavu prostoriju i riješili se viška nepotrebnih predmeta bilo bi dobro da stvorite „žarišnu točku“ na kojoj će se zadržavati pogledi potencijalnih kupaca. Kutak ili dio prostorije uredite tako da privlači poglede znatiželjnika: elegantan tepih na središnjem dijelu prostorije ili pak stol s predivnom vazom punom cvijeća, a (ako imate mogućnosti) za hladnih dana sliku toplog doma upotpunite vatrom koja gori u dotjeranom kaminu.

 

5. Birajte kut iz kojeg ćete fotografirati

Na koncu odaberite idealan kut za slikanje nekretnine, pritom imajte na umu da nisu svi dijelovi pojedine sobe jednako atraktivni. Crozilla savjetuje da fotografirate iz onog kuta iz kojeg Vam se čini da izgleda najprimamljivije, bez obzira radi li se o interijeru ili eksterijeru. Fotografirajte nekretninu bezbroj puta, a na kraju se odlučite predstaviti ju na portalu Crozilla.com fotografijama na kojima izgleda najbolje i najprostranije.
Ovisno o kutu iz kojeg fotografirate, ista prostorija na jednoj fotografiji može izgledati skučeno, a na drugoj ogromno:

VAŽNO: Pri postavljaju oglasa uvijek uzmite u obzir da su svi oglasi s portala za nekretnine i turizam Crozilla.com automatski vidljivi i na inozemnom tržištu – u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, putem portala Immowelt, ali i na njihovim partnerskim portalima. Stoga vodite računa da svoju nekretninu predstavite u najboljem svjetlu jer će se rijetki stranci odlučiti krenuti na put kako bi uživo pogledali nekretninu koja ih nije privukla već samim fotografijama u oglasu. 

08-04-2015
Savjeti: 12 do 21