Home > SAVJETI > Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina > Kako uspješno i brzo prodati nekretninu
 
 

Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina

Crozilla donosi savjete koji Vam mogu pomoći da brže i jednostavnije prodate svoju nekretninu.

Kako uspješno i brzo prodati nekretninu

Zbog velikog broja oglašenih nekretnina posebnu pozornost treba obratiti na što kvalitetniju prezentaciju nekretnine koju želimo prodati.

Glavni kriteriji prodaje nekretnine u Hrvatskoj su prvenstveno cijena i lokacija. Zbog visokih cijena nekretnina i osobnih primanja koja ih ne prate, osobe koje kupuju nekretnine najčešće se odlučuju za one nekretnine koje si prvenstveno mogu priuštiti. Važna im je i lokacija, te radi li se o novogradnji ili starogradnji. 

Osobe koje traže nekretnine, aktivne su u njihovu traženju i svakodnevno pretražuju oglasnik Crozilla.com u potrazi za idealnim nekretninama i zato je potrebno predstaviti nekretninu na najkvalitetniji mogući način jer ona možda drugima neće biti zanimljiva ako je vi ne predstavite uspješno.
Ukoliko im se oglas ne svidi na prvu, vjerojatno više ni neće imati želju ponovo doći i bolje pogledati što sve vaša nekretnina nudi. 

Kako bi se nekretnine koje prodajte prodale uspješno i brzo, Crozilla.com savjetuje na koji način oglas treba izdvojiti te ga učiniti vidljivijim i zanimljivijim:

Postavite atraktivan naslov

Ukoliko prodajete određenu vrstu nekretnine na određenom području (primjerice, stan u Zagrebu na području Malešnice) u naslov nikako nemojte stavljati sve te podatke jer će se već sam oglas nalaziti u kategoriji Stanovi prodaja/Zagreb/Malešnica

U naslovu je dobro istaknuti prednosti stana, primjerice njegovu prostranost, prirodnu osvjetljenost, dobar raspored, blizinu određenih sportskih/kulturnih centara, škola, vrtića, šoping centara, dobru prometnu povezanost i sl.

Primjerice dobar naslov glasio bi: „Dvosoban stan sa odličnim rasporedom u blizini tramvajske stanice“. 

Ukoliko korisnici imaju problema s pronalaženjem rečeničnih konstrukcija kojima bi predstavili nekretninu koju nude na najam ili prodaju, Crozilla.com svim korisnicima nudi besplatnu aplikaciju „Slagalica rečenica“. Ona pomaže korisnicima u slaganju rečenica kojima će na reprezentativan način predstaviti svoje nekretnine – i to na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Definirajte realnu cijenu

Cijena nekretnina najvažniji je faktor prodaje u Hrvatskoj. Ukoliko si možete priuštiti, neka vam procijene stan i tada odredite cijenu kvadratnog metra. Također, raspitajte se koliko se kreću cijene nekretnina u gradskoj četvrti u kojoj se vaša nekretnina nalazi i uskladite traženu cijenu s njima. Ukoliko smatrate da vaš stan vrijedi više od prosjeka te gradske četvrti, u oglasu naglasite sve prednosti vaše nekretnine u odnosu na druge u toj četvrti. 

Nemojte pretjerati s cijenom, jer su cijene nekretnina od 20-30% precijenjene. Ukoliko postavite realnu cijenu, brzo ćete i uspješno prodati nekretninu – na Crozilla.com nam se javilo desetak korisnika koji nisu mogli vjerovati da bi već u prvih 24 sata objave oglasa pronašli kupca i prodali svoju nekretninu. 

Ukoliko postavite previsoku cijenu, nekretnina se neće prodati, a osobe koje su pregledavale vašu nekretninu vjerojatno više neće posjetiti vaš oglas jer im je tražena cijena bila preskupa. Dugorčno gledajući, morat ćete spustiti cijenu i tako ćete samo odužiti vrijeme prodaje nekretnine.

Postavite fotografije nekretnine

Prema podacima koje imamo na Crozilla.com, oglasi nekretnina koji imaju postavljene fotografije pregledaju se deset puta više. Na Crozilla.com moguće je postaviti do 12 fotografija koje u startu korisnicima pokazuju o kakvoj se nekretnini radi.

Ukoliko nemate postavljene fotografije nekretnine, osobe zainteresirane za vašu nekretninu mogle bi pomisliti da nešto s njom nije u redu i da pokušava nešto sakriti. U najgorem slučaju osoba bi mogla odustati od vaše nekretnine jer smatra da će izgubiti previše vremena ukoliko dođe pogledati vašu nekretninu, a ona ne zadovolji vaše potrebe.

Postavite reprezentativne fotografije – neka nekretnina na njima bude snimljena iz svih prostorija, fotografirajte svaku sobu, kuhinju, kupaonu, hodnike, predsoblje, pogled s prozora, zgradu u kojoj se nekretnina nalazi izvana i sl. Važno je da i nekretnina izgleda uredno i održavano. Primjerice, neke od fotografija nekretnina znaju biti kontrafektne - neredni i neodržavani prostori nisu bas najbolja slika stana, a spuštene rolete često signaliziraju da pogled nije lijep ili da se stan nalazi u podrumu ili suterenu.

Unesite što više informacija o nekretnini

Mogućnosti na Crozilla.com su velike, moguće je unijeti podatke kao što su: precizna lokacija, cijena, površina, broj soba, spavaćih soba, kupaonica, katovi, godina izgradnje, vrsta grijanja, tip nekretnine, opremljenost, pozicija, postojanje dokumentacije, namještenosti, orijentacija, staro ili novogradnja i slično. Kako biste najkvalitetnije predstavili nekretninu, najbolje je ispuniti što više podataka kako bi zainteresiranima dali što je više moguće informacija. U oglasu također je dobro navesti posebnosti nekretnine, pozicije na kojoj se nalazi – primjerice dobro je navesti kako je nekretnina pogodna za veću obitelj jer ima veliko dvorište ili navesti kako je stan pogodan za studente jer se nalazi u blizini nekog od fakulteta i slično.

Nikako nemojte lagati

Najgore što možete napraviti i tako usporiti prodaju nekretnine jest lagati u oglasu. Tako trošite svoje i vrijeme potencijalnog kupca, a ukoliko kupac očekuje miran kvart u kojem se nalazi vaša nekretnina i sazna da vam se nekretnina nalazi pored glavne prometnice, vrlo je vjerojatno da neće biti zainteresiran. Pokušajte mane nekretnine predstaviti kao vrline – primjerice ako je nekretnini potrebna cijela adaptacija, predstavite tu činjenicu kao mogućnost stvaranje rasporeda prostorija prema vlastitim željama.

04-12-2014
Savjeti: 20 do 21