Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Je li vikendica teret ili potencijal?
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Je li vikendica teret ili potencijal?

Radne i privatne obaveze, rad subotom pa čak i nedjeljom posjet vikendici drastično skraćuje i prorjeđuje, a on se svodi na poneku proslavu uz neizbježan roštilj.

Današnji način života donosi sa sobom niz blagodati, ali i užurbanost popraćenu kroničnim nedostatkom vremena. Nerijetko se može čuti da se nekretnina za odmor pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj posjećuje samo radi najnužnijeg održavanja, što znači košnja trave i uređenje vegetacije, ili pak saniranje štete nakon nevremena. Za razliku od onih koji su ih gradili, a koji su mogli na njima provoditi čitavi vikend i to od petka po podne, danas prosječna zaposlena osoba srednjih godina uglavnom nema vremena za uživanje i opuštanje u toj mjeri. Radne i privatne obaveze, rad subotom pa čak i nedjeljom posjet vikendici drastično skraćuje i prorjeđuje, a on se svodi na poneku proslavu uz neizbježan roštilj.

Lokacija je sve

Nešto je drugačije s vikendicama na moru, posebice na atraktivnim lokacijama uz more koje osim odmora vlasnicima pružaju mogućnost za dodatnu zaradu. Međutim, ukoliko nisu u urbaniziranim naseljima, njihova atraktivnost znatno je umanjena, pa ih posjećuju kako smo ih nazvali uglavnom „oni koji su ih gradili“. U ovim okolnostima posjete vikendici dodatno poskupljuju i putni troškovi koji su fiksni, bez obzira hoćemo li u njoj provesti jedan dan ili čitav mjesec (gorivo, cestarine, autobusna karta...). 

Uz opći pad cijena nekretnina u Hrvatskoj upravo opisani razlozi utjecali su na dodatno sniženje cijena vikendica na kontinentu ili manje atraktivnim priobalnim lokacijama. Ukoliko promislimo i analiziramo složiti ćemo se da nam postaje preskupo plaćati porez, ulagati ili samo održavati nešto što ne možemo uživati. Usporedimo li iznos potrošen za rijetko korištenu vikendicu, s iznosom potrošenim za jednak broj lijepih vikenda provedenih u smještajima koje ćemo platiti, a bez da razmišljamo treba li pokositi travu ili popraviti prozor, vrlo brzo ćemo zaključiti da nam se posjedovanje vlastite vikendice gotovo i „ne isplati“. Pesimistično ili ne, ali brojevi pokazuju upravo to.

Što s nekretninom koja se rijetko koristi?

Nakon ovakve surove analize života kakvog smo danas primorani živjeti ostaje nam odlučiti što učiniti s nekretninom koju su gradili naši očevi i djedovi. Mišljenja su podjeljena, no svode se na nekolicinu scenarija.

a) Nekretnina za odmor – potencijal za rješavanje stambenog pitanja

Vikendice u okolici većih mjesta i gradova, posebno ako su prometno dobro vezane za grad prema kojem gravitiraju, mogu poslužiti i kao rješenje stambenog pitanja. Takve lokacije uz koje su prošle glavne prometnice i ostala infrastruktura znaju biti dobra rješenja da se prebrode eventualni financijski problemi ili nemogućnost rješavanja stambenog pitanja na drugi način.

b) Roditelji u vikendicu, a mladima ostaje stan

Životni stil u našoj zemlji, gdje je običaj da se od roditelja ne odvajamo čak niti i u srednjim godinama, doveo je do toga da su stanovi i kuće nakrcani s tri generacije jedne obitelji. U takvim okolnostima, osobito ako vlada sklad između roditelja i mladih pa se mogu dogovoriti, vikendica ostaje opcija za rješavanje stambenog pitanja. Npr. roditelji dobivaju svoj mir u vikendici koju su oni davno započeli graditi, a mladima prepuštaju stan ili manju kuću u gradu koja je bila relativno pretijesna za sve.

c) Prodaja - da se riješimo obaveze koja nas isključivo opterećuje

Ako je nekretnina za odmor postala obaveza koja nam stvara grč u želucu već pri samoj pomisli da nešto oko nje treba uraditi, najbolje je da se „toga riješimo“. Razmislimo još jednom postoji li kakvo drugo rješenje, možemo li od nje imati kakvu korist mi ili nama bliski, a ako je nakon svega odgovor i dalje ne, oglasimo prodaju i pristanimo na ponudu makar bila i nešto niža od očekivane...jer cijene vikendica i njihova vrijednost na neatraktivnim lokacijama nije velika.

d) Ustupiti vikendicu nekome za stanovanje u zamjenu za održavanje

Vlasnik ste nekretnine za odmor koju ne želite prodati (srcu prirasla djedovina i sl.), a rijetko ili nikako je ne koristite, postoji način na koji je možete zadržati, a da vam ne predstavlja preveliko financijsko odricanje i opterećenje. Jedno od rješenja koje vam preostaje je da svoju nekretninu ponudite na korištenje odnosno stanovanje solidnim stanarima u zamjenu za njezino održavanje. Uvjete korištenja možete definirati i ugovorom.

e) Dodatno investiranje u vikendicu radi prenamjene u turističke ili druge svrhe

Razmislite o potencijalu koji ima vaša vikendica. Ponekad ne uočavamo koliko je atraktivan i bogat njezin okoliš, koliko je vrijedan pogled s našeg brda i kako bi netko upravo na toj lokaciji volio provesti vrijeme ili proslaviti vjenčanje. Analizirajte sami, s prijateljima ili profesionalcima mogućnost da nekretninu za odmor ustupite agenciji koja bi je ponudila za organizaciju proslava, vjenčanja ili za kratkoročni turistički najam. Ako se odlučite za tu opciju svakako vam slijedi dodatna investicija da biste bili konkurentni u djelatnosti za koju se odlučite. 

f) Smanjenje vegetacije i okoliša radi pojednostavljenja održavanja

I na kraju, za one koji se ne žele rješiti nekretnine za odmor, a željeli bi pojednostaviti održavanje i brigu oko nje, savjet je da smanje ili izmijene vegetaciju i popratne sadržaje tako da im ne oduzima suviše vremena i energije. Tek ono najnužnije što ne zahtjeva poseban tretman, a doprinosi izgledu eksterijera.

Izvor: www.topagent.hr

20-02-2017
Savjeti: 2 do 13