Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Grijanje na pelete
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete relativno je nov način grijanja s kojim mnogi još uvijek nisu upoznati, stoga portal Crozilla.com donosi neke od njegovih prednosti.

Osim što nije skupo, grijanje na pelete je i ekološki prihvatljivo.
Sanjarenje o zimskom ugođaju najčešće nas odvede do tople sobe obasjane svjetlošću i toplinom vatre iz kamina. Osim dobrog ugođaja, grijanje na drva ima još prednosti, a jedna od njih je i cijena. Posljednjih godina, porastom cijena struje, plina i loživog ulja kao osnovnih energenata za grijanje, mnogi se prebacuju na tradicionalni način grijanja: na drva. 

Iako je ekonomično, klasični način grijanja na drva zahtjeva mnogo fizičkog napora: najprije priprema – piljenje i cijepanje, zatim pravilno skladištenje, a na koncu svakodnevno loženje i održavanje vatre. No, osim klasičnih peći i grijanja cjepanicama, postoji još jedan oblik grijanja na drva, a to su peleti.
Portal Crozilla.com donosi neke od njegovih značajku, odnosno prednosti grijanja na pelete pred klasičnim načinom grijanja prostora drvima.

Što je pelet?

Drveni pelet proizvod je dobiven prešanjem usitnjenog drveta ili piljevine visokom toplinskom koncentracijom bez ikakvih kemijskih sredstava, s malom količinom vode. Posljednjih nekoliko godina grijanje na pelete doživjelo je svoju ekspanziju, no njegova primjerna još uvijek nije zaživjela u potpunosti, tj. još uvijek nije potpuno premašila primjenu ostalih načina grijanja kućanstava. Mnogo je prednosti sustava grijanja na pelete, a neki od njih su cijena, čistoća, jednostavnost korištenja, mogućnost automatizacije procesa grijanja kao i količina prostora potrebna za skladištenje ove sirovine za ogrjev. 

Prednosti grijanja na pelete

Grijanje na pelete relativno je nov način grijanja, s kojim mnogi još uvijek nisu upoznati, stoga portal Crozilla.com donosi neke od njegovih prednosti.Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena mnogi razmišljaju o povećanju učinkovitosti načina grijanja svog kućanstva, a to ponekad dovodi i do potpune promjene načina grijanja te prebacivanja na sasvim nove sustave.


Prednost korištenja peleta u usporedbi s klasičnim grijanjem na drva je ta što on zahtjeva mnogo manje poslova i manipulacije, te tijekom dana ili noći ne zahtjeva konstantno održavanje vatre. Njihove peći imaju mogućnost automatizacije procesa grijanja, što je velika prednost nad klasičnim načinom grijanja na drva.
Peleti su jednostavni za transport i skladištenje, te ih se može nabavljati po potrebi, odnosno u količinama dovoljnima za nekoliko dana, tjedan, mjesec ili čitavu sezonu grijanja – ovisno o mogućnostima ili skladišnim kapacitetima kućanstva.

Cijena je mnogima prioritetna stavka kod odlučivanja o sustavu grijanja, a peleti su još uvijek jeftinija opcija u usporedbi s drugim energentima koji također imaju mogućnost grijanja automatiziranim sustavima. Dok većini ostalih energenata cijena varira i raste iz godine u godinu, peleti posljednjih godina imaju stabilnu cijenu.

Osim što nije skupo, grijanje na pelete je i ekološki prihvatljivo, a prema toplinskim vrijednostima 2 kilograma drvnog peleta zamjenjuje 1 litru ulja za loženje. 

Moderan način života često „ne dozvoljava“ korištenje klasičnog grijanja na drva s obzirom da ono zahtjeva mnogo uloženog truda i vremena. No, za sve one koji imaju volje, vremena i mogućnosti „zabavljati“ se cjepanicama za klasično grijanje na drva, to je, barem s financijskog gledišta, najbolji način grijanja.

16-10-2015
Savjeti: 3 do 13