Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > I za mali stan ima lijeka
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

I za mali stan ima lijeka

Visoke cijene nekretnina učinile su male stanove jedinom prihvatljivom opcijom za većinu građana Hrvatske. Uredite li prostor malog stana funkcionalno te primijenite Crozilline savjete i trikove, dobit ćete ugodan i topli dom bez obzira na kvadraturu.

Visoke cijene kvadratnog metra stana učinile manje stanove popularnima. A pribroji li se tome smanjena kupovna moć građana te veće kamatne stope koje na kraju rezultiraju smanjenom kreditnom moći građana, jasno je da manji stan nije stvar izbora. No, bio stan veći ili manji uvijek postoje trikovi kojima možete vizualno povećati stan, savjeti kako stan funkcionalno urediti da bude ugodniji, prostraniji i topliji.

1. Dobar plan štedi prostor

Prvi korak koji će vam omogućiti da racionalno i funkcionalno uredite prostor je izrada nacrta vašeg doma. Na taj način dobit ćete plan svake prostorije doma i mogućnost da označite sva potencijalno problematična mjesta i nezgodne kutove te dobijete ideju za njihovu najbolju upotrebu. Pažljivo preispitajte namjenu svake prostorije i planirajte s obzirom na to, ali i na vaš životni stil, prioritete te broj članova koje će živjeti u stanu. 

2. Pažljivo birajte boje

Male prostore vizualno će povećati svijetle, hladne i nenametljive boje na svim površinama, a posebno na zidovima.Nakon što vizualno povećate prostor pomoću hladnih boja, stvorite protutežu uporabom toplih detalja. Izaberite jednu boju i prema njoj odredite ostale boje ili nijanse, no ne više od tri boje. U malim prostorima izbjegavajte tapete, prekrivače i tkanine s uzorcima.

3. Podne obloge daju kontinuitet prostora

U malim stanovima najbolje je sve podove obložiti s istim tipom podloge ili različitim materijalima u istoj boji, kako bi ostavili dojam kontinuiteta prostora. U protivnom će se prostor, koji je ionako malen, dodatno „izlomiti“ u još više sitnih područja ili postići efekt izduljenja prostorije. No, ako želite postići upravo taj učinak, rabite različite podne obloge.

4. Funkcionalan odabir namještaja

Uporaba namještaja manjih dimenzija neće nužno pomoći, ali uporaba manjeg broja komada namještaja hoće. Ne možete li se odreći velikog trosjeda za dnevnu sobu, kupite ga u istoj boji kao i pozadinski zid pa će tako trosjed vizualno „izgubiti“ na veličini. Kod kupnje kauča i kreveta pazite da imaju spremište na dnu kako bi mogli pospremiti stvari koje vam ne trebaju često.Od velike pomoći su i kreveti koji se spuštaju iz ormara, te stolovi na rasklapanje koji su vrlo praktični u kuhinji, za vrijeme objeda, a kada više nije potreban njegovu je gornju plohu moguće spustiti uza zid ili u ormar.Uvijek možete imati u pričuvi i stolice na rasklapanje koje će te koristiti kada vam u posjet dođe više prijatelja. Kada su sklopljene takve stolice ne zauzimaju puno mjesta, pa ih je lako i pospremiti pored ormara ili u ostavu kada vam nisu potrebne.

5. Čarobni dodir svjetla

Osvjetljenje prostora bitan je čimbenik u stvaranju osjećaja prostranosti. Prozori u malim prostorima trebaju biti što veći i nije ih dobro zaklanjati tamnim i teškim zavjesama. Ako su nužne, neka zavjese budu prozirne, lake i sa što manje detalja, te što sličnije boji zidova. Tako će se svijetlost «širiti», a ne koncentrirati svoj snop, kao što bi se dogodilo s tamnim zavjesama. Štedne žarulje odlično nadomještaju dnevno svijetlo. Svjetlosni izvori, tzk. uplightersi, osvjetljavaju zidove i strop te vizualno povećavaju prostor.

6. Manje zidova, više prostora

Male prostore treba što više otvoriti prema susjednim prostorijama. Stoga je dobro odijeliti ih staklenim vratima, koja neće strogo ograničiti prostor, već će pridonijeti širenju vidika. Ako nisu neophodna, dobro je uopće ne odjeljivati prostore vratima, osim ako je riječ o intimnijim prostorima, poput spavaće sobe. U tom slučaju vrata mogu biti od zamućenog stakla. Svijetlo će i dalje imati prolaz, dok će prostor ostati ograničen za ljudsko oko. Najčešći izbor za spajanje su kuhinja i blagovaonica s dnevnom sobom u kombinaciji. No želite li ipak odvojiti neki dio unutar prostorije mogu vam pomoći različite boje zidova ili podnih obloga.

7. Ogledala

Poželjno ih je smjestiti čak i između prozora, jer tako će «proširiti» prostor. Ogledala mogu biti i velika, pa tako prekrivati i veće dijelove zidova. Dovoljno je da rubovi ne budu oštri, već glatki i zaobljeni. Postavite ih nasuprot zidova na kojima i uz koje je što manje predmeta. U protivnom bi se mogli zrcaliti predmeti s drugog zida, pa bi soba mogla izgledati pretrpano. Iluziju dvaput veće sobe dobit ćete ako cijeli zid prekrijete ogledalom. U tom slučaju, prilikom obrade poda nemojte staviti cijele keramičke pločice ili parket skroz do ogledala, već i prepolovite na pola. Njihov odraz u ogledalu stvorit će utisak da su cijele i da se prostorija nastavlja.

Follow Crozilla nekretnine's board Kako urediti male prostore - Crozilla savjeti on Pinterest.
04-12-2014
Savjeti: 5 do 13