Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Kako biti dobar susjed
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Kako biti dobar susjed

Vaš dom, neovisno o tome da li se radi o stanu ili kući, trebao bi biti mjesto gdje uživate, odmarate se i provodite sretne trenutke. Bez obzira na tip nekretnine u kojoj živite, neminovno je da će u vašoj blizini živjeti i vaši susjedi.

Vjerojatno ćete ih sretati svakodnevno i zato je s njima važno njegovati dobrosusjedske odnose. Ukoliko živite u zgradi, vjerojatno ćete susjede sretati u liftu, na stepeništu zgrade ili na ulazu. Budući da ćete sa svojim susjedima dijeliti zidove i životni prostor, morate se prema njima ponašati obzirno i pristojno.

Budite obzirni

Ukoliko dijelite zidove, podove i stropove sa susjedima, pripazite da ne proizvodite preveliku buku. Budite obzirni prilikom gledanja televizije, slušanja muzike, priređivanja zabava ili svakodnevnog obavljanja kućanskih poslova. Ukoliko radite preinaku u stanu, upozorite susjede ili zalijepite obavijest o izvođenju radova kod ulaza u zgradu, oni će tako lakše podnijeti buku koja će dolaziti iz vašeg stana. Isto tako, poštujte kućni red i ponašajte se onako kako bi se vaši susjedi trebali ponašati prema vama. 

Upoznajte svoje susjede

Zbog dinamičnog tempa života, najčešće imamo premalo vremena za sebe i svoju obitelj, a kamoli za susjede. No, dobro je upoznati svoje susjede, jer ćete od tog poznanstva imati višestruke koristi. Uz klasično posuđivanje mlijeka, šećera ili brašna bez trčanja u obližnji dućan, susjedi će vam pomoći „pripaziti“ na stan tijekom godišnjih odmora ili vašeg odsustva. Najmanje što možete napraviti je biti ljubazni i pozdraviti susjede kad ih srećete - i tako razmijeniti nekoliko riječi i upoznati se. 

Korištenje zajedničkih prostorija

Hodnici, ostave ili bilo koje druge zajedničke prostorije nisu namijenjene odlaganju vaših suvišnih stvari koje ne stanu u stan, nego zajedničkom korištenju. Ne ostavljate smeće namještaj koji ne koristite, stare novine ispred stana jer ukoliko će svaki vaš susjed činiti isto, vaše zajedničke prostorije postat će prljave i neprohodne. 

Gajite prijateljske odnose sa svojim susjedima, jer ćete tako unaprijediti i kvalitetu stanovanja.

28-11-2014
Savjeti: 11 do 13