Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Ključ za udobniji dom - gradite ispravnije!
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Ključ za udobniji dom - gradite ispravnije!

Nažalost malo je onih koji su sagradili kuću ili kupili stan, a da su na kraju bili potpuno zadovoljni dizajnom i udobnošću svog doma. Također, mnogi zaborave činjenicu da se dom (u većini slučajeva) gradi jedanput i da ćete vjerojatno tu proživjeti većinu života i da Vam je potreban funkcionalan dom koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve.

Jeste li vidjeli nove kuće u kojima kao da nije računato na činjenicu da će ljudi živjeti unutra? Takva gradnja kuća obično proizlazi iz neznanja i graditelju je potrebno naglasiti ono što želite. Upozorit ćemo Vas na nekoliko grešaka koje se često ponavljaju, stoga obratite pažnju:

Forma i funkcija
Arhitekti govore o formi odnosno kako to izgleda, ali rijetko koji spominje funkciju odnosno način kako to radi. A to je važno! Stoga prije nego li poslušate savjet arhitekta, dizajnera ili građevinara prvo odredite svoje potrebe i jednostavno, onako prijateljski ignorirajte savjete s kojim se ne slažete ili ne želite. Zapamtite to je vaš dom.

Tražiti dobro nije jedina stvar
Dokle god više mislimo na ono što će nam reći prijatelji i ostali poznanici, uz namjeru da i zavide na predivnom izgledu našeg doma, do tada će se kupovati, ali i graditi atraktivnije kuće. Postali smo toliko opterećeni time kako kuća izgleda, u arhitektonskom stilu sa najnovijim inovacijama, da zaboravljamo kako ćemo u njoj morati živjeti. U nastavku donosimo jedne od češćih grešaka u kuhinji, toaletu i spavaćoj sobi.

Kuhinja
Perilica za suđe bi trebala biti smještena odmah do sudopera, to je jedan od osnovnih „must“ u kuhinji i kuhinjskom dizajnu. Zašto bi vas to iritiralo kad se može izbjeći odmah u početku?! Nije da ne možete hodati od sudopera do perilice za suđe, ali dok počistite nered nakon svakog jela i suđa koje kaplje onda perilicu i ne trebate! Jedan od neugodnih problema u kuhinji može biti i hladnjak u kutu. Hladnjaci u kutu dobar su primjer nekoga tko nije mislio dok je gradio ili nikad nije radio u kuhinji. Pravi odabir ugla spriječit će otvaranje hladnjaka bez suvišnog lupanja zidova ili drugih elemenata vaše kuhinje.

Spavaće sobe
Ne dozvolite sebi da nemate gdje ostaviti svoju odjeću ili jednostavno prostora za okrenuti se. Soba za odmor treba biti dovoljno komforna jer ipak gotovo pola života provedemo spavajući.

Toalet
Kada se u manjim prostorima, većinom namijenjenim za WC, postave uobičajena vrata automatski gubite mjesto za stajanje jer pri zatvaranju i otvaranju vrata nemate se gdje ni okrenuti. Rješenje ovog problema su klizna vrata koji eliminiraju takvu pogrešku i ostavljaju vam više prostora.

28-11-2014
Savjeti: 10 do 13