Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Trikovi za povećanje prostora
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Trikovi za povećanje prostora

Uz pomoć pravilnog načina dekoriranja malu sobu možete učiniti većom. Slijedite ove upute kako biste malim makeoverom učinili svoju sobu prostranijom.

Kako urediti male prostore


Obojite li zidove svjetlijom nijansom učinit ćete da vaša mala soba izgleda puno veće. Paleta boja nije nužno ograničena, ali bitno je da se fokusirate isključivo na svjetlije tonove koje se nalaze na kraju spektra boja. Primjerice, koristite nježne tonove boje lavande, umjesto zagasite ljubičaste.

Odlučite li se pak za tamnije tonove, učiniti ćete da Vaša soba izgleda manja nego što zapravo jest – zato ih izbjegavajte i držite se svjetlijih tonova.

Obojite li zidove različitim tonovima iste boje dobit ćete privid izduženog prostora. Laganije/ svjetlije boje koristite za rubove i drvenariju. Takvom shemom bojenja zidovi će izgledati znatno udaljenije nego što zaista jesu. Ako je strop sobe nizak obojite ga bijelom ili nekoliko nijansi svjetlijom bojom od zidova. Tamnije boje koristite isključivo za naglašavanje detalja kao što su jastuci, posteljina, stolnjaci ili dekorativne zavjese.

Organizacija prostora

Namještaj i dodatni pribor  koji izaberete mogu uvelike utjecati na percepciju Vašeg prostora – stoga organizirajte pokućstvo na najfunkcionalniji mogući način. Imate li malu sobu bitno je da imate što manje pokućstva i što manje dodatnih ukrasnih predmeta (poput vaza, slika, i slično) te ih ne naguravajte u maleni prostor ako doista ne služe svojoj svrsi.

Osigurajte da namještaj ne blokira prohodni put sobe. Bitno je koristiti što manje komada namještaja te izbjegavati stoliće, lampe pa čak i slike. Dakle, koristite velike komade namještaja, ali ne u velikim količinama.
Dobra organizacija malih soba je neophodna ako želite vizualno povećati prostor. Upotrebljavajte kutije za stvari i maksimalno iskoristite prostor u ormarima kako biste maknuli stvari s poda te dobili više mjesta na njemu.
Uložite u namještaj koji je multifunkcionalan. Primjerice nabavite stalak za TV na koji ćete moći staviti i ostale elektronske uređaje poput CD playera, DVD-a te cijelu kolekciju vaših CD-a , DVD-a ili knjiga. Jedna od stvari koje trebate izbjegavati jest i višak predmeta na zidovima jer i oni mogu imati suprotan efekt, točnije stvaraju privid da su zidovi međusobno bliži nego što jesu.

Svjetlost i ogledalo

Kako biste povećali prostor, potrebno je da soba ima puno svjetlosti. Koristite prozračne zavjese kako piste povećali osvijetljenost. Držite prozore otvorene kad god je to moguće. U svakoj mogućnosti ostavite prozor otvoren jer prirodno svijetlo stvara iluziju puno većeg prostora nego što on zaista jest, a otvoreni prozori će svakako odraditi taj dio posla. Iz tog razloga, prozore ne smijete zaklanjati stolcima, krevetom ili drugim namještajem kako ne bi dobili suprotan efekt.
Vjerojatno ste već čuli da ogledala prostoru daju dubinu, ukratko, ona su odličan izbor za stvaranje optičke iluzije povećanog prostora. Smjestite ga nasuprot prozora ili vrata, odnosno nasuprot prostora do kojih dopire velika količina prirodne svjetlosti. Naravno, nemojte pretjerivati.

Follow Crozilla nekretnine's board Kako urediti male prostore - Crozilla savjeti on Pinterest.
01-12-2014
Savjeti: 7 do 13