Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Čuvajte planetu i pri tome uštedite
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Čuvajte planetu i pri tome uštedite

Postnete li ekološki osviješteni prodonosite očuvanju planete i možete uštedjeti na režijama. Priroda uvijek dobro dobrim vrati!

Uštedite malo

Koristite zavjese – tijekom hladnijih mjeseci ostavite ih rastvorene kako bi svjetlost mogla prodirati, a po ljeti ih razvucite cijelom dužinom u sobi koja je na sunčanoj strani.

Instalirajte detektore pokreta
za svjetlo u dječjoj sobi. Tako svjetlo nikada neće gorjeti ako stvarno nema potrebe.

Ponovno korištenje
– staru odjeću koju ne nosite više od godinu dana sigurno nećete nositi niti u slijedećih godinu dana. Takvu odjeću poklonite prijateljima, ostavite ju pored kontejnera ili pokušajte prodati na buvljaku. To vrijedi i za bijelu tehniku ili za elektroniku. Zapamtite: "Što je nekome smeće, drugome je zlato."

Uštedite više

Održavajte čistoću svoje električne grijalice, filtere klima uređaja i ventilatore svaki mjesec. Pri tuširanju koristite slabo protočni tuš – stariji modeli tuša doslovce „gutaju“ vodu, a s novijima možete uštedjeti 60% vode.
Izolirajte bojler – ako je bojler stariji od sedam godina, zamotajte ga u presvlake koje ćete naći u specijaliziranim trgovinama.

Koristite digitalni termostat – neka se temperatura regulira automatski i kada nikoga nema u domu.

Mudro koristite elektroniku
– isključite aparate iz struje kada nisu u upotrebi, jer troše struju i tada. Pobrinite se da laptop uvijek koristite na ravnoj i tvrdoj podlozi, a ne mekanoj kao što su krevet ili tepih.

Štedite vodu
– ne ostavljajte vodu da curi dok četkate zube ili dok se tuširate. Isto vrijedi i za "muvanje" oko sudopera dok ne perete ili ispirete posuđe. Lonce u kojima kuhate vodu uvijek poklopite kako bi voda manje isparavala.

Ekološko čišćenje
– univerzalna sredstva za čišćenje zamijenite s nekoliko proizvoda koji su sigurni, prirodni i ne sadrže kemikalije. Npr. soda bikarbona, borax, limun, ocat i sol. Borax u kombinaciji s toplom vodom i sapunom postaje univerzalno sredstvo za čišćenje.Isto tako kombinacija boraxa, praška za pecivo i octa. Ti sastojci nemaju amonijaka koji je otrovan i koji udišemo svaki put kada upotrebljavamo kupljena sredstva za čišćenje. Takvi su sastojci uz to i bezopasni za kožu i sigurni za okoliš.

01-12-2014
Savjeti: 9 do 13