Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > Uljepšajte svoj dom, a pritom i uštedite!
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

Uljepšajte svoj dom, a pritom i uštedite!

Podariti svom domu novi izgled, a pritom i uštedjeti zvuči gotovo nemoguće. No, postoje maleni trikovi kojima ćete svojem domu dati potpuno novi izgled, a da pritom koristite samo predmete koje već posjedujete!

Većina stvari i namještaja  koje svakodnevno koristimo s vremenom gubi sjaj i počinje izgledati sve lošije i lošije. Svaki komad namještaja jednostavno se može zamijeniti novim, ali to je ipak stresan i financijski „težak“ zadatak . Srećom, postoji jednostavniji i jeftiniji  način da svojem domu podarite novi izgled:  stari namještaj pretvorite u novi!

Renovirajte, prefarbajte, tapecirajte - dajte namještaju nove funkcije i novi izgled – to je recept za najpovoljnije renoviranje svakog doma.

Boja je najvažniji dio kod uređenja ili renoviranja stana.  Sve što vidimo je obojeno stoga moramo izabrati pravu boju koja će osnažiti prostor u kojem boravimo. Pravilnim odabirom boje zidova i namještaja možemo učiniti  optičku iluziju te postići da naša soba izgleda manja ili veća. Tako će tamnije boje zidova  „smanjiti“ prostor, dok će ga svjetlije boje učiniti prividno većim. 

Naš savjet je da najveće površine, poput podova i zidova, obojite laganim, pastelnim bojama, a upravo će vam te najveće plohe služiti kao podloga za igranje ostalim, željenim, bojama.

Oslikavanje namještaja
 dat će svakom komadu jedinstven i nov izgled, a sve što je za to potrebno je malo kreativnosti, boje, šablone i ono najvažnije: volja za crtanje.  Postoje i novije tehnike dekoriranja, a to su posebne dekorativne naljepnice koje ćete brzo i jednostavno zalijepiti na željeni komad namještaja. Njihova prednost je što ih je, za razliku od boje, moguće vrlo lako odstraniti sa namještaja kada  god to poželimo. 

U svakom domu postoje neugledni ili dosadni  komadi namještaja uz koje smo sentimentalno vezani, te je upravo ta veza jedini razlog što taj namještaj još uvijek nije izbačen  na ulicu! Postoji recept: kist, boja, šmirgl papir, naljepnice...  Starom komadu namještaja, npr. ormariću, možemo podariti novi izgled uz pomoć nekoliko malenih trikova! Najjednostavniji način je kupiti naljepnice  te ga oblijepiti, ili pak uzeti tek dekorativne detalje npr. leptiriće koje ćemo zalijepiti tek na nekoliko mjesta.

Drugi način
je da sa ormarića skinete stari sloj bolje te ga iznova prefarbate. Želite li ormariću podariti potpuno novi izgled, nabavite  i nove kvakice ili ručkice te ih zamijenite. Ukoliko Vam to predstavlja problem, postoji još jednostavniji način: na stare kvakice samo dodajte mašne ili ukrasne vrpce! Sada imate novi ormarić!

Tkanine

Naučite šivati te tako tkaninama u svom domu podarite dašak svoje osobnosti. Ukoliko ste vješti u krojenju i šivanju, onda savjetujemo da nabavite tkaninu po želji te  sami izradite zavjese, posteljinu, stolnjak i sl. Ukoliko vam je to pretežak zadatak, možete i samo doraditi staru posteljinu ili zavjese te im malenim dodacima (poput trakica ili mašnica) pokloniti novi izgled.

Svom
starom kauču dajte novi izgled  jastučićima koje ćete sami sašiti! Izradite jastučiće raznih boja i dezena,ali pritom pazite da njihove boje ne odskaču previše od tonova koji dominiraju u sobi – kako ne biste dobili kontra efekt i od sobe napravili kraljevstvo kiča. Stare jednobojne jastučiće možete ukrasiti i na način da na njih prišijete stare tabletiće koje je izvezla Vaša baka, a vi ih niste izvadili iz ormara već godinama.

Izradite sami i novu posteljinu za spavaću sobu! Ako i niste toliko vješti da sami sašijete novu posteljinu, onda vam ne preostaje ništa drugo nego uljepšati staru.  Evo malih trikova kojima možete dotjerati staru posteljinu:

Zavjese

Zavjese ne moraju uvijek biti načinjene od tkanine. Svoje prozore možete uljepšati zavjesom načinjenom od perlica ili niza starih ogrlica koje više nisu u modi. Pri ukrašavanju prozora imajte na umu da što veća količina svijetlosti mora dopirati u vaš dom jer tamniji prostori izgledaju vizualno manji, dok osvijetljene sobe, osim što izgledaju veće, djeluju i urednije. Kod postavljanja zavjese imajte na umu jedan maleni trik: postavite zavjesu izvan širine prozora jer ćete na taj način stvoriti iluziju većeg prostora – prozor, ali i sama soba izgledati će veće.

01-12-2014
Savjeti: 8 do 13