Home > SAVJETI > Savjeti za stanare i stanodavce > 6 stvari koje biste trebali napraviti za svoj dom prije dolaska zime
 
 

Savjeti za stanare i stanodavce

Kako bi bili dobri stanodavci, ali i dobri podstanari, bitno je održavati nekretninu kao i dobrosusjedske odnose.

6 stvari koje biste trebali napraviti za svoj dom prije dolaska zime

Jesen je došla, a zima već lagano kuca na vrata. Za njezin se dolazak potrebno pripremiti na vrijeme jer je mnogo poslova koje bi trebalo obaviti kako bi pravu hladnoću i prve pahulje dočekali spremni.

Kako pripremiti kuću za zimu

Oglasnik Crozilla.com donosi Vam savjete kako se „zabaviti“ pripremajući svoj dom za nadolazeće hladnije dane.
 

1. PRIPREMITE SIROVINU ZA OGRJEV

Pravu zimu, snijeg i hladnije vrijeme nikako nemojte dočekati nespremni. Bilo da se grijete na drva, plin ili loživo ulje, Crozilla.com preporučuje Vam da na vrijeme pripremite sirovinu za ogrjev kako vas dolazak hladnijih dana ne bi neugodno iznenadio. Grijanje na dva zahtjeva najviše pripreme, stoga se pripremi za ogrjev takve vrste bitno pripremiti na vrijeme.  
 

2. PROVJERITE ISPRAVNOST TOPLINSKIH SUSTAVA  

Oglasnika za nekretnine Crozilla.com savjetuje da provjerite ispravnost peći, dimnjaka, radijatora odnosno svih instalacija nužnih za održavanje topline u kući. Otklonite kvarove i sitne nedostatke na peći, te svakako očistite dimnjak kako bi ispravno funkcionirali kada dođe vrijeme za njihovo korištenje.
Kako bi izbjegli moguće poteškoće, ali i nezgode, savjetujemo da za čišćenje dimnjaka koristite usluge tvrtki koje su registrirane za tu djelatnost.
 

3. PROVJERITE INSTALACIJE

Crozilla.com savjetuje da u provjeru uključite i cijevi: vodovodne i one od grijanja. Nije rijetkost da se zimi pri vrlo niskim temperaturama cijevi zamrznu te uslijed toga dolazi do njihova pucanja. Vrlo je bitno da ih dobro izolirate, odnosno zaštitite od hladnoće. 
 

4. OTKLONITE NEDOSTATKE NA STOLARIJI

Provjerite i nedostatke na stolariji. Vrata i prozori nalaze se na „prvim linijama bojišnice“ između hladnog vanjskog zraka i topline vašeg doma. Provjerite da li stolarija „dihta“ kako ne bi propuštala vlagu i hladni zrak.
 

5. LIŠĆE MOŽE STVARATI PROBLEME

Iako krošnje stabala ljeti rade izvrstan prirodni hlad, zimi lišće i granje drveća može stvoriti probleme. Kako ne bi došlo do klizanja i padova, lišće s prilaza poželjno je redovito mesti i uklanjati. Lišće i grančice također znaju stvarati probleme u žljebovima. Stoga nije na odmet prije dolaska zime provjeriti žljebove i očistiti ih ako su zaštopani lišćem i grančicama kako se dodatni problemi ne bi stvorili dolaskom obilnijih padalina.
 

6. PRIPREMITE SE ZA SNIJEG

Kako vas ova zimska nepogoda ne bi neugodno iznenadila provjerite na vrijeme imate li sve potrebno za njezin dolazak.  Provjerite imate li lopatu za čišćenje snijega te zalihe soli ili pijeska kojima bi posipali stepenice i prilaze.

Nemojte dopustiti da vas hladnije vrijeme neugodno iznenadi, jer ukoliko se na vrijeme pripremimo za dolazak zime i hladnijih dana, veća je vjerojatnost da ćemo bezbrižno uživati u toplini svog doma.

 

03-11-2014
Savjeti: 13 do 13