Home > SAVJETI > Savjeti za siguran dom > Provjerite kako se zaštititi od provale
 
 

Savjeti za siguran dom

 

Provjerite kako se zaštititi od provale

Približava se vrijeme godišnjih odmora, ujedno i sezone provala u kuće i stanova. Crozilla vam savjetuje da se osigurate na vrijeme.


Mnogo je faktora koji provalnicima idu na ruku i olakšavaju im posao provala u tuđe domove. Neki od njih su nemarnost, nepažnja, lakomislenost te odsutnost vlasnika.

Alarm, nadzorne kamere ili neka druga protuprovalna zaštita mogu biti učinkoviti, no valja imati na umu da su ujedno i skupi. Crozilla donosi nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da osigurate svoj dom od „neželjenih posjetitelja“.

Kako se prije godišnjih odmora zaštititi od provalnika:

1. Budite u dobrim odnosima sa susjedima

Prije odlaska na godišnji odmor poželjno je obavijestiti susjede o vašoj odsutnosti te ih zamoliti da povremeno obrate pozornost i na Vaš dom. 

Crozilla savjetuje da ključ od kuće ili stana, za vrijeme odsutnosti ne ostavljate ispod otirača, kamena, vaze za cvijeće ili nekom drugom uobičajenom mjestu. Radije ga ostavite osobi od povjerenja koja može povremeno obići vaš dom i provjeriti da li je sve u redu. 

2. Sigurnosna provjera prije odlaska iz kuće

Prije nego što otputujete na godišnji odmor Crozilla Vam preporučuje da provjerite kuću ili stan. Provjerite jeste li zatvorili prozore i vrata, posebno lako dostupne poput onih u prizemlju ili podrumu. 

Ukoliko u dvorištu imate ljestve koje bi mogućim provalnicima mogle biti na dohvat ruke, bilo bi poželjno da ih, prije nego otputujete, pospremite u podrum ili na neko drugo mjesto, kako bi spriječili mogućnost da ih netko iskoristi za penjanje na balkon ili za pristup slabije osiguranim prozorima na katu.

3. Simulirajte svoju prisutnost u domu

Prepun poštanski sandučić govori kako doma nema nikoga tko bi pokupio poštu. Vratite se na točku broj 1 ovog teksta te zamolite susjede da povremeno isprazne i Vaš poštanski sandučić.

Preporučljivo je i da rolete na prozorima ne ostavljate do kraja spuštene – jer je to dobar znak da danima nema nikoga doma.  

4. Telefonska sekretarica

Odlazite li na godišnji odmor Crozilla vam savjetuje da na svojoj telefonskoj sekretarici ne ostavljate poruku o vremenu svoje odsutnosti. 

09-06-2016
Savjeti: 1 do 3