Home > SAVJETI > Financiranje > Krediti i Projektno financiranje
 
 

Financiranje

Krediti i Projektno financiranje

Trebate novi dom, a ne znate što Vam je sve potrebno kako bi došli do potrebne količine novca koja Vam je prijeko potrebna kako biste ispunili svoj san i dobili vlastiti dom?! Crozilla.com vam donosi sve o kreditima i različitim načinima financiranja.

Projektno financiranje

Pod projektnim financiranjem podrazumijeva se kupovina, izgradnja, nadogradnja i uređenje poslovno stambenih objekata.Ovaj oblik financiranja najčešće koriste investitori kojima je glavna djelatnost izgradnja nekretnina i mnogi ga smatraju znatno povoljnijim modelom financiranja od hipotekarnih kredita.

Krediti i Projektno financiranje

Ako ste odlučili izgrađivati, kupovati ili nadograđivati nekretninu te Vam je potrebna financijska konstrukcija, razmotrite mogućnost realizacije projektnog financiranja umjesto hipotekarnog kredita. Pokušat ćemo Vam predočiti nekoliko modela kredita - projektnog financiranja kako bi Vam olakšali izbor. Dobro provjerite sve stavke koje Vam nudi određeni model kredita.

Pokušajte razmišljati unaprijed jer ipak ste Vi ta osoba koja će sljedećih godina morati otplaćivati kredit. Razmotrite ponude svih kreditnih linija koje vam nude banke. Ne dajte se zavarati jer iako se naizgled krediti čine potpuno jednaki, vjerujte postoje velike razlike od banke do banke. Ne uzimajte kredit dok niste provjerili sve kreditne uvjete te sve banke. Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, uzmite si vremena za istraživanje.

Hipotekarni krediti

Danas je mali broj onih koji mogu bilo kakvu kupovinu nekretnina ostvariti bez kredita. Kod hipotekarnih kredita radi se fiducijarni prijenos vlasništva na nekretnini u korist vaše banke, a čija procijenjena vrijednost mora biti najmanje dva puta veća od traženog iznosa kredita. Razlikuje se nekoliko hipotekarnih kredita:

Za hipotekarni krediti potreban Vam je i zemljišno knjižni izvadak u originalu koji ne smije biti stariji od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, te kao instrument osiguranja policu osiguranja nekretnine od požara i nekih drugih opasnosti vinkuliranu u korist banke. Potrebno je razlikovati stambene kredite od hipotekarnih kredita.

Stambeni krediti

Stambeni krediti su isključivo i samo za realizaciju pitanja stambenog prostora. Stambeni kredit banke Vam odobravaju za kupovinu nekretnine, uređenje i nadogradnju nekretnine. Banke danas u ponudi imaju široku paletu stambenih kredita. Svjedoci smo kako je danas nemoguće pronaći jamca iz sljedećih razlog: većina potencijalnih jamaca već je prezadužena, a ona druga polovina ljudi koji su bili jamci je morala otplaćivati kredite dužnika. Zbog tih činjenica banke su, kako bi nastavile svoje poslovanje, postale relativno fleksibilnije u odnosu na razdoblje prije desetak godina. Sada nude niz raznovrsnih modela stambenih kredita te prihvaćaju supružnika ili nekog iz obitelji kao sudužnika pri realizaciji stambenih kredita.

Potrebno je znati da ukoliko kupujete nekretninu za stanovanje tada možete zatražiti stambeni kredit, ali ukoliko kupujete poslovni prostor tada Vam banke neće odobriti stambeni kredit već hipotekarni kredit koji je znatno skuplji od stambenog kredita. Kada želite renovirati nekretninu savjetujemo Vam da zatražite stambeni kredit za renoviranje, a ne gotovinski kredit koji je u konačnici znatno skuplji od stambenog kredita. 

08-12-2014
Savjeti: 1 do 2