Home > SAVJETI > Energetska učinkovitost > Znate li tko nakon 01.01.2016. ne mora imati energetski certifikat?
 
 

Energetska učinkovitost

Saznajte više o energetskim certifikatima i energetskoj učinkovitosti nekretnina.

Znate li tko nakon 01.01.2016. ne mora imati energetski certifikat?

Pribavljanje energetskog certifikata do sada je bila zakonska obveza pri prodaji nekretnina, no on uskoro postaje obavezan i nekretninama koje će se iznajmljivati nakon 01.01.2016. godine.

Portal Crozilla.com donosi informacije o tome tko sve od 01.01.2016. nije obvezan pribaviti energetski certifikat!

Tko nije obvezan pribaviti energetski certifikat?

Poznato je da da će s prvim danom 2016. godine energetski certifikat postati obavezan za sve nekretnine, točnije zgrade stambene ili poslovne namjene čija je površina veća od 50 „kvadrata“, odnosno za jedan dio takve nekretnine koji će se iznajmljivati nakon 01.01.2016. godine.

No, manje je poznato tko sve nije obvezan pribaviti energetski certifikat! Naime, ova se odredba ne odnosi na nekretnine koje su već iznajmljene, već samo na one koje će se iznajmljivati nakon 01.01.2016. godine! 

Treba li vlasnik stana koji se iznajmljuje imati energetski certifikat? Odgovor na ovo pitanje objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, gdje stoji sljedeće: „Energetski certifikat obavezan je za nekretninu koja se iznajmljuje nakon 1.1.2016. Za nekretnine za koje se ugovor o iznajmljivanju sklopi prije tog datuma energetski certifikat nije obavezan.“  

Zakon o gradnji, u 23. članku propisuje da se energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela izdaje za zgradu ili njezin poseban dio u kojem je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom. No, kako isti članak navedenog Zakona kaže, izuzete su zgrade koje imaju rok uporabe dvije godine i manje, zatim zgrade namijenjenu održavanju vjerskih obreda, zgrade ukupne korisne površine manje od 50 kvadratnih metara te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama.

23-12-2015
Savjeti: 1 do 9