Home > SAVJETI > Energetska učinkovitost > Energetski certifikat od 01.01.2016. obvezan i za najam nekretnina
 
 

Energetska učinkovitost

Saznajte više o energetskim certifikatima i energetskoj učinkovitosti nekretnina.

Energetski certifikat od 01.01.2016. obvezan i za najam nekretnina

Poznato je da je energetski certifikat obavezan pri prodaji kuća, stanova ili drugih zgrada, odnosno mora biti dostupan kupcu na uvid već i prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora. No, s prvim danom 2016. godine energetski certifikat postaje obavezan i za sve nekretnine koje se iznajmljuju, daju u zakup ili leasing.

Iznajmljivači, imate li energetski certifikat? Crozilla savjetuje da se pripremite na vrijeme.

Ova se odredba primjenjuje bez obzira radi li se o dugoročnom ili kratkoročnom najmu kuće, stana ili zgrade. U ovom slučaju najam obuhvaća i iznajmljivanje u turizmu, stoga su od 01.01.2016. godine i vlasnici apartmana koji se daju u turistički najam dužni pribaviti energetski certifikat. On tada postaje obvezan za nekretnine, odnosno zgrade, stambene ili poslovne namjene čija je površina preko 50 kvadratnih metara, ili tek za jedan njezin dio, koji će se iznajmljivati nakon 01.01.2016. godine.

 „Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se  nalazi u zgradi  koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2  bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).“- pojašnjeno je na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja

 

Kada energetski certifikat nije potreban?

Članak 23. Zakona o gradnji kaže kako energetski certifikat nije potrebno ishoditi za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 metara kvadratnih. Bitno je naglasiti kako Zakon ne djeluje retrogradno, stoga se ova odredba ne odnosi na već iznajmljene nekretnine, nego samo na one koje će se iznajmljivati od početka 2016. godine.

Novčane kazne za prekršaj

Zakonom o gradnji, propisane su i kazne za prekršitelje, fizičke i pravne osobe koje u zadanom roku nisu pribavile potreban energetski certifikat prije prodaje, najma, leasinga ili zakupa zgrade ili njezinog dijela. Članak 171. navedenog Zakona propisuje novčane kazne o iznosima od 5 000 do 10 000 kn za fizičke osobe, odnosno iznose od 15 000 do 30 000 kn za pravne osobe. 

Kako bi izbjegli moguće plaćanje novčanih kazni, Crozilla.com savjetuje svima koji to već nisu učinili, da u propisanom roku ishode potreban energetski certifikat.

20-11-2015
Savjeti: 2 do 9