Home > SAVJETI > Energetska učinkovitost > Što je energetski certifikat i koliko dugo vrijedi?
 
 

Energetska učinkovitost

Saznajte više o energetskim certifikatima i energetskoj učinkovitosti nekretnina.

Što je energetski certifikat i koliko dugo vrijedi?

Općenite informacije o certifikatu energetske učinkovitosti

Energetski certifikat

Energetskim certifikatom se predočuju energetska svojstva nekretnine. On daje uvid u kvalitetu nekretnine vezano uz potrošnju energije odnosno svrstava nekretninu u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Energetski razred A+ je energetski najbolji razred, a G je najlošiji. 

Što su energetska svojstva nekretnine bolja to je potrošnja energije manja. Na primjer, za stan od 80m2 energetskog razreda B godišnji troškovi grijanja mogu biti čak nekoliko tisuća kn manji od jednako velikog stana sa razredom E, a koristi istu vrstu grijanja.

Energetski certifikat važi 10 godina od datuma izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom, osim za nekretninu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za nekretnine ukupne korisne površine do 50m2, te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama. Sadržaj i izgled energetskog certifikata propisan je pravilnikom.

Slika: Prikaz primjera energetskog certifikata
04-12-2014
Savjeti: 8 do 9